2.000 persones han recorregut 25.000 quilòmetres en 15 llocs en els #CaminosDeHospitalidad

Des de la campanya Hospitalitat.cat del Sector Social de Jesuïtes hem lliurat a les institucions de govern les reivindicacions polítiques i el dossier resum de la iniciativa d’#CaminosDeHospitalidad.


Des de la campanya Hospitalidad.es, impulsada per les entitats Fundació Alboan, Servei Jesuïta a Migrants, Fundació Entrecultures i Fundació Llar de Sant Josep, hem volgut caminar al costat de les persones que es veuen forçades a abandonar casa seva, mostrant el nostre compromís amb l’acollida i la inclusió social. Un camí simbòlic que representa el nostre acompanyament mutu i simbolitza les llargues i perilloses rutes que emprenen tants germans i germanes a la recerca d’un futur digne i en pau. Recorreguts que serveixin de lloc de trobada, fraternitat, celebració i reivindicació de la interculturalitat i la solidaritat.

Unes 2.000 persones han participat a les caminades organitzades en més de 15 diferents llocs de tot el territori nacional, en el que han recorregut un total de 25.000 quilòmetres. Gràcies a l’organització de les entitats, que formen part del Sector Social de la Companyia de Jesús, s’han mobilitzat moltes persones reivindicant una acollida digna i una inclusió efectiva per a les persones que arriben al nostre país fugint de la pobresa i de la violència.

Mitjançant un acte simbòlic, des de la campanya de Hospitalidad.es hem fet entrega a les institucions de govern, representades al Ministeri d’Interior, Ministeri de Treball, Migracions i Serveis Socials, i Ministeri d’Exteriors i Cooperació,d’un dossier resum de la iniciativa de #CaminosDeHospitalidad, així com un mapa gràfic i el conjunt de reivindicacions i demandes polítiques concretes que des de la campanya reclamem.

Demanem, sobretot, salvar les vides de les persones a les fronteres, aturar la criminalització d’ONG i activistes, obrir vies legals i segures d’accés per a persones refugiades i migrants, acollir de forma digna, facilitar la seva inclusiósocial, reforçar l’Ajuda Humanitària, i garantir el compliment dels drets humans, tant en els processos de devolució en frontera com a CIE i als acords amb tercers estats. Fomentar, en resum, una cultura d’hospitalitat des de les diferents institucions públiques.

La inspiració d’aquestes marxes ve del pare jesuïta Frans van der Lugt, que va viure durant més de 45 anys a Síria, i organitzava caminades com a lloc de trobada entre diverses cultures i religions. La seva pedagogia per treballar la reconciliació entre grups culturals i religiosos diversos es basava en caminar junts a la natura, conversant, compartint pa i suor.

Un grup de refugiats sirians a Alemanya van arribar el passat mes de juny a Pamplona per recórrer una etapa del camí ignasià, des del Santuari de Loiola fins a Manresa. De la mateixa manera, persones migrants i refugiades beneficiàries del nostre programes d’acollida, acompanyament i inclusió sociolaboral, han participat en altres llocs, com Galícia (últim tram del Camí de Sant Jaume), Madrid, Sevilla, València, Valladolid, Astúries, Canàries (a tres de les illes), Badajoz, Cadis, Burgos i Alacant, a més de les ja esmentades marxes a Navarra, País Basc i Catalunya.