50è Aniversari del Secretariat per a la Justícia Social i l’Ecologia

El Congrés pels 50 anys del Secretariat de la Justícia per la Social i l’Ecologia(SJES) s’ha celebrat la setmana del 4 al 8 de novembre a la cúria general de Roma. El SJES, va néixer el 1969 a instàncies del P. Pedro Arrupe, i commemora, durant 2019, cinquanta anys de dedicació a la missió de promoure la justícia social i la reconciliació.

El Congrés ha comptat amb una àmplia participació espanyola de 13 persones. cinc jesuïtes vinculats des de fa dècades al sector social -Daniel Villanueva, Higinio Pi, José María Segura, Alberto Ares i Patxi Álvarez, que va ser director de l’esmentat secretariat durant el Generalat del P. Adolfo Nicolás. I set laics, entre ells el delegat del sector social, Luis Arancibia, al costat de Maria de M. Carmen de la Fuente (SJM), Miguel Ángel Segura (Red Mimbre), Xavier Casanovas (Centres FCJ), María del Mar Magallón (SIP), Guillermo Otano (Alboan) i Ramón Almansa (Entreculturas).

El cinquantenari és un kairós, un moment històric de la Companyia de Jesús per renovar el compromís en la missió d’una fe que fa justícia i que busca la reconciliació, i una gran ocasió per revigoritzar la seva dimensió social i ecològica. Aquest congrés internacional, va comptar  amb la presència de més de 210 persones entre jesuïtes, experts i activistes de tots els continents, compromesos amb el que el Papa Francesc nomena les «perifèries» del món.

Els reptes que afronta el món avui són més complexos que els de fa 50 anys. Vivim un canvi d’època històrica en la Humanitat, ja visualitzat pel Concili Vaticà II. Per això, aquesta trobada té tres objectius:(1) celebrar la fidelitat de Déu en aquest camí, (2) discernir el full de ruta per posar en pràctica les Preferències Apostòliques Universals (PAU) – les orientacions que guiaran la Companyia de Jesús en els propers deu anys- en el sector social i (3) crear oportunitats per a la col·laboració i el treball en xarxa amb altres.

Una oportunitat per recordar el passat de l’SJES: els èxits, les fites assolides, les lliçons apreses. També una oportunitat per treballar com el SJES pot contribuir millor perquè es respectin els drets humans i les llibertats fonamentals de les persones amb les que treballa en el món sencer: des de la lluita contra l’explotació ambiental a Hondures fins a la rehabilitació dels joves bandes als Estats Units; des dels dàlits o intocables i indígenes desplaçats de les seves terres a l’Índia, fins als desafiaments educatius amb els joves a l’Àfrica; des del treball amb els migrants i refugiats que arriben a Europa, fins al compromís contra el canvi climàtic.

Va començar la primera jornada amb una pregària guiada per la CPAL en què es van recordar les paraules profètiques d’Arrupe:«el compromís per la justícia pres seriosament tindrà un preu»… La sessió inaugural va tenir lloc a l’Aula Magna de la Cúria General amb la presència del Superior General de la Companyia de Jesús, el P. Arturo Sosa SJ, el Cardenal Peter Turkson, Prefecte del Dicasteri Vaticà per a la Promoció del Desenvolupament Humà Integral, el Cardenal Michael Czerny SJ, subsecretari de la Secció de Refugiats i Migrants del Vaticà, el Cardenal Pedro Barreto SJ, Arquebisbe de Huancayo i Vicepresident de la Conferència Episcopal Peruana (CEP), i el P. Xavier Jeyaraj SJ, Secretari per a la Justícia Social i l’Ecologia.

El P. General, en la seva intervenció, va traçar un ràpid recorregut per les fites que jalonen aquest 50è aniversari i va convidar els presents a portar a aquestes sessions, els rostres de les persones a les que serveixen, les cares dels màrtirs de la causa de la justícia. Els va convidar a agrair el viscut, però sobretot a disposar-se a acompanyar Jesús i el seu poble a les fronteres: «Aprofitem, doncs, aquest moment tan especial des del qual Déu ens està, una altra vegada, parlant i convidant a fer memòria, agrair, discernir i prendre decisions audaces, agosarades i arriscades per acompanyar Jesús i el seu poble en les realitats de frontera, al costat dels més exclosos, pobres i vulnerables».

A  la seva intervenció, Xavier Jeyaraj Secretari del SJES va recórrer la història recent del Secretariat, i es va referir a la inspiració fundacional d’Arrupe. Seguidament el cardenal Peter KA Turkson, va presentar el tractament de la Justícia que brolla de la fe a  la Doctrina Social de l’Església, i va interpel·lar els presents amb la idea que el tracte, que donem als petits enmig de la nostra societat, ens defineix.

Va acabar la primera sessió amb la intervenció del Cardenal Michael Czerny SJ, que va convidar a una triple conversió com Església: Cultural, Ecològica i Sinodal. Després de la pausa, el jesuïta espanyol Patxi Álvarez, anterior secretari del SJES, va exposar un recorregut històric de l’apostolat social de la Companyia. Va presentar el germen de la missió obrera, sacerdots enviats a ser pobres entre els pobres i vivint entre els mateixos treballadors, i compartint les seves reivindicacions. Així mateix es va recórrer el llegat de Pedro Arrupe i els punts essencials de les Congregacions Generals. Va acabar la seva intervenció convidant els presents a pensar maneres creativess de donar respostes globals a desafiaments globals.

Va finalitzar el matí amb dos testimonis colpidors del compromís per la justícia que brolla de la fe.  Jenny Cafiso va compartir la seva vida lliurada com a infermera al servei dels pobres en diferents contextos, i com troba Déu enmig de el dolor i el sofriment. Ismael Moreno SJ (el Pare Mello), va deixar els assistents amb l’ai al cor després de relatar la persecució, que pateixen els defensors de la Justícia a Hondures, i com la seva esperança neix de la fe en el «señor de los amaneceres»,  que troba en l’acollida de les comunitats i en la resiliència dels pobres que acompanya.

Va acabar la jornada amb grups de conversa espiritual a la tarda i una eucaristia en memòria del P. Pedro Arrupe i dels 57 «màrtirs» jesuïtes que han lliurat la seva vida per la causa de la fe i la justícia en diferents llocs del món al llarg d’aquests 50 anys.

Durant els dies següents, el grup de participants va poder conèixer més en profunditat alguna de les àrees territorials i àmbits de treball social de diferents entitats jesuïtes del món. El dijous 7 de novembre al matí, el Papa Francesc va rebre els participants en una audiència privada al Palau Apostòlic del Vaticà, animant-los a continuar el treball amb les persones excloses de la societat, a estar “al servei dels crucificats del nostre temps”. A més, va reivindicar la figura del Pare Arrupe. “Sempre va creure que el servei de la fe i la promoció de la justícia estaven radicalment units”.

En aquest enllaç trobaràs un document amb tot el més destacat de l’esdeveniment. També es pot visitar l’especialal web de SJES i la galeria  fotos dels cinc dies de la trobada.