ALBOAN i el Santuari de Loiola presenten una proposta educativa per a canviar la mirada sobre el refugi i la migració

El dimecres 20 de setembre es va presentar al Santuari de Loiola, Azpeitia, la proposta educativa Mugetatik Haratago promoguda per ALBOAN i el Santuari de Loiola, en col·laboració amb la Fundació Ellacuría, Loiolaetxea, l’Agència Basca de Cooperació per al Desenvolupament i la Diputació Foral de Bizkaia.

Mugetatik haratago-Més enllà de les fronteres és una proposta educativa que pretén acostar a la comunitat educativa la realitat d’aquelles persones que arriben al nostre entorn després d’haver-se vist obligades a abandonar les seves llars.

La proposta conté diverses etapes, entre les quals destaca l’estada de tres dies al Santuari de Loiola, en la qual l’alumnat de 2n d’ESO experimentarà de manera vivencial el que suposa ser una persona migrant o refugiada a les diferents etapes del procés migratori: el desplaçament forçós, el trànsit, les fronteres i l’arribada al país d’acollida.

Mugetatik-Haratago

Seran en total 3.135 joves, al voltant de 150 educadors i educadores, i 29 centres educatius d’Euskadi i Navarra els que s’involucraran entre aquest curs i el vinent.

En paraules de M. Mar Magallón, directora d’ALBOAN, “s’intenta donar resposta a una realitat sofrent que ens interpel·la, que ens qüestiona i que ens obliga a aturar-nos una mica. Mirar aquesta realitat, passar-la per l’enteniment i el cor, i implicar-nos, no només en l’Acció Humanitària que realitzem sobre el terreny sinó en el canvi de percepcions sobre el refugi i la migració, i la implicació de la ciutadania per atendre aquesta situació amb un horitzó de justícia”.

Magallón ha estat acompanyada en la presentació per Paul Ortega, director de l’Agència Basca de Cooperació per al Desenvolupament del Govern Basc, qui va emmarcar la iniciativa en el consens que hi ha al País Basc entre les diferents institucions i entitats de la societat civil per oferir “una resposta adequada, i també una resposta educativa amb una mirada de ciutadania global”. Per la seva banda, María Guijarro, directora d’Igualtat, Cooperació i Diversitat de la Diputació Foral de Biscaia ha exalçat l’aposta per la interculturalitat que “ens enriqueix com a comunitat en posar-nos en les sabates de l’altre”. Juan Ignacio García SJ, director del Servei Jesuïta als Refugiats (SJR) a Europa, i Juan Miguel Arregui SJ, Superior del Santuari de Loiola -que acull l’experiència vivencial- han expressat el seu ple suport a la iniciativa des d’ambdues institucions.

A l’acte hi han assistit també, entre moltes altres persones convidades, Fernando San Martín, director general de Cooperació per al Desenvolupament de la Diputació Foral de Guipúscoa; Eneko Etxeberria, alcalde d’Azpeitia; i Miguel Ángel González, director de la Fundació Ellacuría.