Col·legis participants en ‘Más allá de las Fronteras’ al Parlament de Navarra

El Parlament de Navarra va rebre el 20 de març un grup format per l’alumnat de diversos centres educatius i representants polítics, organitzat per ALBOAN, amb motiu del projecte educatiu “Más allá de las fronteras” (“MugetatikHaratago”) que ha servit de guia per treballar el tema de la migració i els refugiats en els centres educatius de Navarra.

L’acte ha tingut lloc al Saló de Plens i hi han participat alumnes i professors del “Colegio San Ignacio”, l’ “Escuela Técnica Carlos III”, “IES Eunate”, “Colegio Hijas de Jesús”, “IES Sancho el Mayor de Tafalla”, “IES Berriozar” i l’ “Escuela de Educadores y Educadoras“. A més, han intervingut els membres d’ ALBOAN, així com representants polítics de tots els grups parlamentaris i les agrupacions de parlamentaris forals.

Iván Benítez, fotoperiodista i col·laborador d’ ALBOAN va realitzar una projecció dels seus treballs, al mateix temps que va relatar la seva experiència a Síria. Amb una mostra de vídeos i fotografies, ha volgut expressar la vida quotidiana dels nens i nenes que viuen en situació de guerra, però, que a la vegada, viuen aliens a ella. Després de la intervenció de Benítez, els alumnes i les alumnes dels diferents centres van explicar la reflexió i els treballs realitzats dins del projecte educatiu “Más allá de las fronteras”, i cada centre va realitzar una petició als representants polítics.

“MugetatikHaratago-Más allá de las fronteras” és una proposta educativa promoguda per ALBOAN i el “Santuario de Loyola”, en col·laboració amb la “Fundación Ellacuría”, “Loiolaetxea”, l’ “Agencia Vasca de Cooperación para el Desarrollo” i la “Diputación Foral de Vizcaya”. Pretén apropar la realitat d’aquelles persones que arriben al nostre entorn, després d’ haver-se vist obligades a abandonar les seves llars. Realitza un recorregut de coneixement del nostre context intercultural i de les diferents etapes del procés migratori: el desplaçament forçós, el trànsit, les fronteres, i l’arribada al país d’ acollida.

Al setembre de 2017 es va iniciar la col·laboració amb centres educatius amb la participació d’estudiants de l’ESO, i ara volem ampliar l’experiència a qualsevol persona adulta que  hi desitgi participar.
• Formació en educació intercultural.
• Formació sobre la realitat de persones refugiades i migrants.
• Recursos didàctics sobre interculturalitat.
• Aprenentatge sobre la migració i el refugi lligat al nostre context i les desigualtats globals (estada de 2 dies a Loiola).
• Proposar i acompanyar la realització d’activitats de sensibilització.
• Participació en campanyes públiques.