Comienzan los #CaminosdeHospitalidad

 

Hem arrencat amb força la nova edició dels #CaminosdeHospitalidad. Diversos centenars de persones han participat en les quatre caminades del passat cap de setmana en diferents llocs del territori amb un crit comú: volem una Europa que defensi els drets de les persones migrants i refugiades. En el marc de la campanya #ThePowerofVote de JRS Europa, hem defensat els valors de la Unió Europea: la protecció, la llibertat, la dignitat, la igualtat i la cooperació com a pilars bàsics d’una societat més justa, plural, acollidora i solidària.

VALÈNCIA

A València, vàries han estat les activitats que formen part de l’acció de #CaminosdeHospitalidad.  Els actes van començar dissabte passat 11 de maig amb la recollida de residus a la Platja de la Malva-rosa al costat de l’organització Miss Pachamama. L’esdeveniment, que respon a la iniciativa #MarSinPlastico, va congregar a una vintena de persones voluntàries de el Centre Arrupe , SJMValència i Entreculturas que, sota un sol  radiant, típic del Mediterrani en aquestes dates , es van unir per a netejar part de la platja de la Malva-rosa de plàstics i escombraries . Aquesta activitat està emmarcada dins de la campanya Hospitalitat #CaminosDeHospitalidad , que portem cap el mes de maig , per a visibilitzar les causes que produeixen la migració forçosa de milions de persones cada any . Una de les raons juntament amb uns altres de gran envergadura com són els conflictes armats, és el canvi climàtic que genera desastres naturals producte en part dels nostres models de consum.

En la tarda del divendres 17 de maig es van organitzar la segona edició de la caminada per l’Hospitalitat. Un grup d’unes 20 persones, voluntàries de SJM, Entreculturas, Dones en Acció i MAGIS van sortir del Centre Arrupe direcció cap a la Platja de la Malva-rosa, caminant en demanda d’una Europa d’acolliment i de drets, que respecti la protecció, llibertat, dignitat i igualtat de les persones migrants i refugiades.

MADRID

Dissabte passat 18 de maig s’han organitzat per segon any consecutiu l’acció de #CaminosdeHospitalidad a la ciutat de Madrid. Gràcies a l’organització de la campanya Hospitalitat en la PAL Madrid, Pueblos Unidos, Entreculturas Madrid i la Universitat Pontifícia de Comillas, més de 80 persones han recorregut els tres quilòmetres que separen el centre Jesuïtes Maldonado de la Universitat de Comillas al carrer Alberto Aguilera.

L’acte d’inauguració es va celebrar a la sala Pare Arrupe de Maldonado, amb la participació d’Iván Lendrino, director de Pueblos Unidos, Daniel Villanueva sj, vicepresident executiu de Entreculturas i Alboan, i el testimoniatge de Lina Amer Baker, jove refugiada iraquiana acollida per Hospitalitat, que va comptar la seva experiència d’integració a Espanya i els seus somnis de futur.

Tot seguit, es va iniciar la marxa amb una primera parada en la seu del Parlament Europeu de Madrid en el passeig de la Castellana on es va llegir un altre extracte del manifest de Camins. Després de reprendre la caminada, una nova parada en la plaça de Santa Bàrbara va ser l’escenari per a llegir una nova part del manifest de peticions polítiques.

Per a acabar, es va arribar a la Universitat de Comillas, on les més de 80 persones van ser rebudes per representants de l’Institut Universitari d’Estudis sobre Migracions (IUEM). Després d’un menjar compartit, es va baixar el teló a un matí en la qual els carrers del centre de la capital madrilenya es van omplir d’Hospitalitat, reivindicant una Europa amb cultura d’acolliment i inclusió per a les persones migrants i refugiades.

CÓRDOVA

Més de 40 persones han tornat a caminar per l’Hospitalitat, en la ruta de Pedroches a Santo Domingo, en la Serra de Còrdova, diumenge passat 19 de maig.

Gràcies a l’organització d’entitats com Claver-SJM, Entreculturas, la Universitat Loyola Andalusia, la fundació EMET-*Arcoiris… i la participació de sol·licitants d’asil que viuen l’acolliment en primera persona amb les seves famílies, es van recórrer 10 quilòmetres que se sumen al total de distància caminada per una Europa que defensi els drets de les persones migrants. Una UE que defensi la protecció, la llibertat, la dignitat, la solidaritat i la cooperació.

“Amb aquests camins de solidaritat, aquestes sortides al camp, volem simbolitzar el camí que han de fer milers i milers de persones migrants i refugiades en el món. Solidaritzar-nos amb aquesta difícil ruta, i amb això volem reinvindicaruna altra Europa, de cara a les eleccions europees. Amb aquests camins i aquests records a aquestes milers de persones que han de passar aquestes penalitats, volem reivindicar una Europa solidària i acollidora”, ha manifestat ChemaCastells, coordinador de la Campanya de l’Hospitalitat a Andalusia.

LOIOLA

Més de 200 persones van caminar des de Aizpurutxo (Azkoitia) fins al Santuari de Loyola diumenge passat 19 de maig. Arribades des de tots els racons d’Euskadi i Navarra, la pluja i les baixes temperatures no han aplacat els ànims de tota la gent que s’ha sumat per a caminar per la solidaritat i l’hospitalitat.

Després de la marxa, que va transcórrer al llarg de 10 km de la Via verda del Urola, les persones participants es van congregar a l’esplanada del Santuari de Loyola per a participar en una votació simbòlica a favor d’una Europa sense fronteres. En les paperetes es podien llegir les reivindicacions, encaminades a crear una Europa de protecció, solidaritat, igualtat, de libetad i dignitat.

Les entitats de la Companyia de Jesús a Euskadi i Navarra (PAT de Loiola) han impulsat la iniciativa per segon any, contribuint a construir una Europa d’acolliment i inclusió, i sensibilitzant sobre la importància de votar en les eleccions europees per una UE de drets. Gràcies a la participació de treballadors, voluntaris i usuaris de Alboan, Fundació Ellacuría i el seu projecte Torre de Babel, l’Associació Loiola Etxea de Donosti, el Centre Padre Lasa de Tudela, OngietorriErrefuxiatuak, col·lectius de persones migrants i refugiades, i moltes més persones.