Defensant Helena Maleno

En la campanya Hospitalidad.es de les obres socials de jesuïtes i en aliança amb altres obres socials d’Església (a través de la Xarxa #MigrantesConDerechos) i organitzacions de la societat civil, hem unit forces per defensar l’activista Helena Maleno, defensora dels drets humans de les persones migrants i del seu dret a la mobilitat, davant l’acusació de tràfic de persones pel govern marroquí.

El 31 de gener passat Helena Maleno va declarar en el judici contra la seva persona en un tribunal marroquí. Un interrogatori que va durar diverses hores, i que ha quedat vist per, a les pròximes setmanes, iniciar el judici formal o arxivar la causa, com ja va succeir a Espanya. L’acusació recull la possible condemna a cadena perpètua per tràfic d’éssers humans, encara que des de Ca-minant Fronteres, l’ONG que lidera Maleno, i altres col·lectius de migrants, encara són optimistes i esperen l’absolució, ja que la tasca humanitària, durant aquests més de 15 anys, mai no ha estat posada en dubte com un possible delicte, sinó com una forma de salvar vides.

La Xarxa #MigrantesConDerechos (en la qual el Sector Social de la Companyia de Jesús s’integra dins de CONFER, al costat de Justícia i Pau, Càritas i la Comissió Episcopal de Migracions de la CEE) va iniciar una campanya exprés de recollida de signatures al costat de OxfamIntermón i la Coordinadora d’ONG de Desenvolupament. Més de 30.000 persones, en tot just 36 hores, van signar la petició al govern espanyol perquè informés al marroquí de l’arxiu de l’acusació al nostre país anys enrere, ja que encara no ho ha fet.

El 2012 la UCRIF, Unitat Central de Xarxes d’Immigració Il·legal i Falsedat Documental, de la Policia Nacional, obre una investigació en la qual s’acusa Helena Maleno de col·laborar amb les xarxes de tràfic de persones. Quan el cas arriba a l’Audiència Nacional, la Fiscalia arxiva la causa per considerar que les trucades realitzades per Helena Maleno a Salvament Marítim, alertant de vides en perill a la mar, no eren constitutives de delicte. Les seves trucades, simplement, salven vides. La UCRIF havia traslladat la causa també al Marroc esperant que un jutge marroquí condemnés la tasca d’Helena. Després de diversos retards, el 10 de gener Helena va declarar davant del jutge marroquí al Tribunal d’Apel·lació de Tànger.

Helena Maleno és una defensora dels drets humans de les persones migrants a la frontera sud, que porta anys salvant les vides, amb els seus avisos a Salvament Marítim, de milers de persones que s’arrisquen cada dia creuant l’estret a la recerca d’iniciar a Europa un projecte de vida digna.