Día de las Personas Migrantes: conflictos olvidados de Centroamérica, historias invisibles

Amb motiu del Dia Internacional de les Persones Migrants, que se celebra el 18 de desembre, des de la campanya Hospitalitat volem donar veu i visibilitat a les persones migrants centreamericanes que estan fugint des dels seus països on el clima de violència generalitzat i la persecució per part de l’Estat els fan impossible viure en pau i tranquil·litat.

Recentment publiquem el comunicat ‘Caravanes Invisibles’, que alertava de la invisibilitat que sofreixen les persones migrants centreamericanes que estan lluny dels focus de la mediàtica Caravana Migrant. En aquest document, des d’Hospitalitat analitzem la situació social d’Hondures, un país on l’alt índex de desocupació i de pobresa, la corrupció del govern, la proliferació de bandes criminals organitzades i la falta de perspectiva de futur en un clima de violència empenyia a milers de persones a abandonar el país. A més, aprofundim en les causes d’aquests fluxos migratoris, analitzem les respostes dels governs de Mèxic, els EUA i Espanya, i llancem cinc propostes per a no oblidar les “altres caravanes invisibles”:

  • Atenció humanitària i protecció a migrants centreamericans.
  • Anar a l’arrel del problema: analitzar causes i causants.
  • Canviar el sistema d’asil a Espanya.
  • Promoure una cultura d’Hospitalitat entre pobles i persones.
  • Contemplar la migració com una oportunitat i un dret.

 

 

Amb motiu d’aquest Dia del Migrant, portem la història de José, migrant hondureny, i Tony, nicaragüenc. Tots dos han arribat a Espanya fugint d’una realitat on la violència i l’amenaça a la integritat física és quotidiana. El Centre Padre Rubio de Madrid els acompanya en la seva cerca d’ocupació i  en els seus processos d’integració social, incloent cursos de formació i atenció jurídica. La seva història invisibilizada és la d’una sèrie de conflictes oblidats: els dels països del triangle centreamericà: Nicaragua, El Salvador i Hondures.

Una història d’Estats de Dret que s’esfondren davant la corrupció i la violència generalitzades, de conflictes oblidats i invisibilizados. Històries invisibles de persones migrants que davant la impossibilitat de continuar vivint al seu país i de fugir a altres països com Mèxic, els EUA o Costa Rica, on la travessia és igual o més perillosa encara, arriben a l`’Estat Epanyol buscant un projecte de futur, buscant viure en pau i tranquil·litat. Perquè darrere de les xifres de persones migrants que es desplacen hi ha històries que mereixen ser visibles.

 

POTS VEURE AQUÍ EL VÍDEO D’HISTÒRIES INVISIBLES