El Parlament de Navarra obre les seves portes a defensores dels Drets Humans de migrants a Amèrica Central

El passat 20 de febrer, i coincidint amb la celebració del Dia Mundial de la Justícia Social, la “Comisión de Solidaridad y Convivencia” del Parlament de Navarra va rebre una delegació de la “Red Jesuita con  Migrantes de América Central y América del Norte”, RJM-CANA, que va acudir acompanyada per integrants ALBOAN.

Karla Rivas, de l'”Equipo de Reflexión, Investigación y Comunicación”, ERIC, d’Hondures i Andrea Villaseñor, directora del “Servicio Jesuita a Refugiados de México”, van tenir l’oportunitat de traslladar a aquest òrgan la situació en què es troben les desenes de milers de persones que cada any migren des de Centreamèrica cap als Estats Units, via Mèxic.

El flux migratori que parteix del triangle nord de Centreamèrica – Hondures, El Salvador, Guatemala- i es dirigeix cap a Estats Units és el més gran del món. En els últims mesos l’afluència de migrants s’ha intensificat en forma de Caravanes, que s’organitzen una darrera l’altra. Algunes veus ho denominen com èxode.

La resposta de la Companyia de Jesús a les migracions a Amèrica Llatina s’articula a través de la “Red Jesuita con Migrantes Latinoamérica i Caribe”, RJM LAC, un dels components és la RJM CANA, present en tots els països d’origen, trànsit i destinació del corredor migratori centreamericà.

Abans de l’esmentada sessió de treball, les persones integrants de la Comissió es van sumar a una visita guiada de l’exposició STAND BY: Más allá de las fronteras, que es troba instal·lada a l’atri del Parlament fins al proper 28 de febrer. Aquesta visita va estar a càrrec de l’autor de la mateixa, el fotoperiodista Iván Benítez. La mostra està organitzada per ALBOAN i està composta per instantànies de les Caravanes de migrants al seu pas per Mèxic i per altres imatges de persones refugiades sirianes.

Karla Rivas i Andrea Villaseñor han tingut a Navarra una intensa agenda, que inclou una conferència a la Casa de la Joventut dimarts passat, així com trobades amb les àrees de Cooperació de l’Ajuntament de Pamplona i del Govern de Navarra, amb entitats locals, i visites a centres educatius a Pamplona i Tudela. Posteriorment van oferir sengles xerrades a Bilbao, Vitòria-Gasteiz i Sant Sebastià.