La iniciativa Camins d’Hospitalitat és un homenatge a totes les persones que fugen de l’horror de la guerra i de la violència, i que han de caminar per posar la seva vida fora de perill.
A Síria, dotze anys de guerra han causat ja l’exili forçós de més de tretze milions de ciutadans i ciutadanes. Diversos conflictes a l’Àfrica, l’Amèrica Llatina, Ucraïna i altres parts del món fan que més de cent milions de persones es vegin forçades a escapar de la violència, l’empobriment, la manca de recursos de vida o el canvi climàtic tot cercant una vida en pau i un futur pròsper. Europa és un continent traçat per camins que milions de persones van fer en el passat i que continuen fent en el present per construir societats de pau, de respecte envers els drets humans i de valors democràtics.
Aquests camins han de continuar oberts per a les persones que truquen a la porta d’Europa clamant acollida i també a com a símbol de la riquesa de l’intercanvi i les oportunitats que ofereix per a la nostra vida el fet de ser ciutats, pobles i regions d’hospitalitat. Construir el futur junts i juntes només és possible si generem una cultura d’hospitalitat, de solidaritat i d’inclusió basada en la Pau.
L’any 2023, vam llançar la iniciativa ‘Camins per la Pau ’ a l’Estat espanyol en col·laboració amb ECCA Social, Educsi (centres educatius jesuïtes) i la Federació Espanyola d’Antics Alumnes de Jesuïtes, i, a tota Europa, en col·laboració amb el Servei Jesuïta als Refugiats Europa (JRS Europa), JECSE (xarxa europea de centres educatius jesuïtes) i ECJA (Confederació Europa d’Antics Alumnes Jesuïtes). Centenars de persones van sortir a caminar en diverses ciutats d’arreu del continent, clamant per una cultura de pau i d’hospitalitat.
© Sergi Cámara
La iniciativa Camins de Pau té el seu origen en el llegat que va deixar-nos el pare Frans van der Lugt, jesuïta que va morir en el setge d’Homs el 2014, després de gairebé 50 anys vivint a Síria, on havia fundat una granja i un centre comunitari als afores de la ciutat. El pare Frans van der Lugt era molt estimat a la comunitat i conegut per les seves caminades anuals de diversos dies a la muntanya amb joves de totes les creences religioses i de tots els orígens. Camins que van ser precursors en la defensa de la humanitat i que simbolitzen la pau i la convivència entre pobles, al marge d’ideologies, creences religioses, origen i gènere. Camins que simbolitzen el rebuig a tota forma de violència, de desigualtat i d’hostilitat.
A l’Estat espanyol, amb la campanya Hospitalitat, recollim el llegat del pare Van der Lugt i el 2018 va néixer aquesta iniciativa solidària, que ha tingut continuïtat al llarg d’aquests anys, en els quals milers de persones han sortit a caminar en dotzenes de ciutats com a mostra de suport a la dignitat de les persones refugiades.
La teva ajuda és fonamental per a construir una cultura de solidaritat i inclusió amb les persones refugiades i migrants.