Entrecultures llança la campanya Llum de les Nenes

Cada nena té dret a viure lliure de violència, discriminació, intimidacions i abusos. No obstant això, avui dia la violència nega aquest dret a milions de nenes de tot el món: continua sent una de les violacions més persistents, sistemàtiques i generalitzades dels drets humans.

Per això, amb motiu del Dia Internacional de la Nena, que s’ha celebrat el 11 d’octubre, Entrecultures ha llançat La Llum de les Nenes “per visibilitzar la desigualtat que pateixen les nenes, protegir-les davant de la violència, valorar la seva capacitat per triar el seu futur i incidir per transformar les causes de la injustícia cap a elles”, en paraules de Raquel Martín, directora de Comunicació i Desenvolupament Institucional.

240 milions de nenes veuen amenaçada la seva vida per la violència, més de 200 milions de nenes al món han patit mutilació genital. Cada any 12 milions de nenes són casades abans de complir els 18. Més de 150 milions pateixen violència sexual. I 34,2 milions de nenes i dones són refugiades o desplaçades. Aquestes formes de violència cap a les nenes provoquen en elles greus seqüeles psicològiques, físiques i socials que les marquen per sempre, i les allunya de l’escola, de la seva infància i de les seves oportunitats.

Sifa Kaite, Coordinadora de Protecció a la Infància de Servei Jesuïta a Refugiats Txad, parlava del seu treball, vinculat amb les diverses formes de violència que enfronten les nenes refugiades als camps i que afirma que “són innombrables” destacant “la mutilació genital femenina (MGF), el matrimoni forçat, el matrimoni precoç, les tasques de la llar, l’abandonament escolar i la violència sexual”. Totes aquestes pràctiques nocives suposen una vulneració dels drets humans de les nenes molt greu, truncant la seva autoestima i desenvolupament i obstaculitzant la seva continuïtat educativa.

Sofia Gutiérrez, responsable d’Acció Pública de Fe i Alegria Guatemala, coneix la realitat que enfronten les nenes al seu país, molt condicionada per les altes taxes de violència sexual, embarassos i unions primerenques, que tenen major prevalença entre la població indígena. “El treball de La Llum de les Nenes a Guatemala es concentra en la prevenció de la violència i en la creació d’espais segurs per a les nenes a les escoles”.

“Volem que brilli la seva llum. Les nenes tenen dret a una infància en igualtat d’oportunitats, lliure de pors, d’amenaces i agressions. L’educació pot defensar-les, protegir els seus drets, transformar les seves vides“, ha afirmat Raquel Martín en l’acte de presentació de la campanya.