#IGetYou: 315 iniciatives a nou països per visibilitzar les iniciatives ciutadanes de solidaritat i inclusió a les persones refugiades

  • La campanya #IGetYou del JRS Europe (Servei Jesuïta a Refugiats – Europa) pretén trencar estereotips i combatre el racisme a les societats europees.
  • A Espanya, s’han mapejat 31 iniciatives i el projecte seleccionat ha estat Gauen a Bilbao, on han acollit a joves marroquins en situació de carrer.

El JRS Europa ha recollit informació de fins a 315 iniciatives d’acollida a refugiats a nou països europeus durant l’últim any, entre els quals hi ha Espanya, on el Servei Jesuïta a Migrants (SJM-E), juntament amb la Campanya Hospitalitat.cat de les obres socials jesuïtes a Espanya, han coordinat la selecció i recollida d’informació de les 31 iniciatives de solidaritat a casa nostra que formen part de l’informe.

IGetYou

A España, el projecte seleccionat ha estat el de Gauean. Al barri bilbaí de Uretamendi, un grup de treballadors locals i voluntaris ha acollit a un grup de joves marroquins que havien perdut la tutela de l’Administració i estaven al carrer. Mitjançant acolliment residencial, menjars, cursos de formació i activitats d’oci, aquests nois passen temps amb gent local, construeixen llaços socials a Bilbao i troben recursos per al seu futur.

“Fugir de la guerra i de la desigualtat comporta vulnerabilitat i revela injustícies. Però alhora les migracions permeten albirar una nova societat, en la qual se superen fronteres, reconeixent i superant diferències, com una ciutadania universal. Esperem que aquests vídeos inspirin a altres per unir-se a iniciatives per construir comunitats de diversitat i d’acollida”, assenyala Miguel González Martín, coordinador del SJM Espanya.

 

Aquests vídeos mostren diferents activitats d’inclusió i acollida a vuit països europeus, a més d’Espanya:

  • Bèlgica: Flavia, refugiada d’Àfrica, és acollida per Brigitte, una ciutadana local.
  • Croàcia: Projecte de cuina ‘Taste of Home’ a Zagreb.
  • França: Una família cristiana iraquiana troben refugi al poble de Taizé.
  • Malta: Mohammed del Sudan crea una associació i treballa com a pintor de cotxes.
  • Itàlia: ‘Llum i Nord és un grup musical format per locals i refugiats.
  • Alemanya: Ciutadans de Plauen criden a la integració contra l’aïllament.
  • Portugal: Saddam, un nen sirià, rep classes de surf a Nazaré.
  • Romania: Ali, un raper sirià, participa al festival cultural de Timisoara.

Aquestes iniciatives són exemples del tipus de societat europea que volem fomentar des de les entitats implicades perquè les persones que arriben i les que acullen creixin en entesa mútua i en relacions d’amistat i solidaritat.