Informe CIE 2016 del Servei Jesuïta a Migrants

  • Espanya va repatriar a una mitjana de 25,66 persones al dia el 2016
  • El 2016 van ser internats en CIE 51 menors, tres vegades més que el 2015
  • 770 persones van tramitar sol·licituds de protecció internacional des del CIE, però només el 20% d’elles es van admetre a tràmit
  • Tres de cada quatre persones internades procedien directament de pasteres
  • Cada dia van ser detingudes a Espanya 100 persones per estada irregular

El Servei Jesuïta de Migrants va presentar el seu Informe CIE 2016 “25,66: Mitjana de repatriacions diàries” el passat mes de juny. Durant l’acte Miguel González, coordinador de l’SJME va agrair a les persones voluntàries i equips del SJM que fan possible l’acompanyament a les persones internes i el monitoratge permanent dels CIE de Madrid, Barcelona, València i Algesires-Tarifa. A més, va denunciar la utilització dels CIE com a lloc d’acollida, ja que tres quarts dels interns vénen directament de pasteres i aquests centres d’acollida són centres de detenció.

Santiago Yerga i Pep Buades SJ, responsables de la redacció de l’informe, han exposat les principals idees contingudes en l’informe. Es va assenyalar que durant 2016 van ser internades al CIE 7.597 persones, de les quals van ser expulsades el 29,02%. La xifra d’internament supera les dels dos anys anteriors, però el percentatge d’expulsió cau notablement. Tres de cada quatre interns procedien directament de pasteres arribades a costes espanyoles. Un total de 51 menors van ser identificats al CIE, un nombre tres vegades superior al de l’any passat. D’un total de 770 sol·licituds d’asil presentades als CIE, només es van admetre a tràmit el 20%. A més, el nombre de dones internes va augmentar un 13% respecte a 2015 fins a un total de 513. La durada mitjana d’estada als CIE va ser de 24,47 dies.

InformeCIEs (2)

A Espanya s’ha repatriat a una mitjana de 25,66 persones al dia i s’ha detingut per estada irregular a una mitjana diària de gairebé 100 persones el 2016. Les xifres totals anuals han estat de 9.241 repatriacions i 35.882 detencions. A més, hi ha una gran desproporció entre el nombre d’ordres d’expulsió incoades i executades, ja que es formalitzen finalment una per cada cinc incoades. Un 42% d’aquestes expulsions executades van ser per una simple estada irregular. A més, s’ha denunciat el llimb jurídic en que queden les persones en que la expulsió es va dictar però no es va executar, sense accés a cap servei com a ciutadà i amb penoses conseqüències per a la persona i la seva família.

El SJM compta amb un equip de 45 persones que ha realitzat un total de 1.741 visites el 2016 acompanyant a 658 persones en els CIE, fins i tot malgrat el tancament temporal a Barcelona i València. D’aquests interns, dos de cada tres no van ser expulsats finalment. En aquestes visites hem pogut constatar que el 42% dels visitats portaven residint a Espanya més de 10 anys. Fins a un 36% de les persones visitades són nouvingudes a Espanya per mar. El percentatge de dones visitades respecte del total va ser del 8,5%, ja que només Madrid, València i Algesires compten amb mòdul femení. La majoria de visitats eren de nacionalitat algeriana.

El SJM reitera el tancament dels CIE per aquest règim actual i reclama una millora en les condicions d’internament i la necessitat de trobar alternatives a la reclusió i a l’expulsió com a mesures prèvies al seu tancament. Els CIE serveixen per a un fi diferent del que van ser creats, per això demanen centres d’acollida, no d’internament. A més, el paper de jutges, fiscals i advocats és essencial: reclamen la fi de l’internament immediat, ja que hauria de ser l’últim recurs; i demanen una instància superior judicial que unifiqui criteris dins de la inestimable tasca dels jutges de control.

Demanen també una major transparència que afavoreixi el treball que realitzem organitzacions socials que anem a visitar als CIE, així com instar l’Administració a la publicació de les dades relatives a l’estada i l’ocupació de cada centre amb caràcter anual. Cal, així mateix, que les altres administracions públiques regionals i locals s’interessin per exigir el compliment dels drets humans a CIE i per atendre aquelles persones que queden al carrer després de passar per aquests centres.