Informe de JRS LAC sobre el context migratori a Mèxic

El Servei Jesuïta a Refugiats de Llatinoamèrica i Carib (JRS LAC) ha publicat un informe sobre el context de mobilitat humana a Mèxic enfront dels èxodes centreamericans.

Els països del nord d’Amèrica Central pateixen una crisi històrica, profunda i complexa. La violència augmenta a El Salvador, Hondures i Guatemala a causa de l’enfrontament constant entre grups bandes, grups delictius organitzats, cartells de narcotràfic i màfies internacionals. El crim organitzat s’ha obert pas com a corol·lari de la manca d’institucionalitat dels Estats de la regió, on regna la impunitat, la corrupció, i on les institucions democràtiques continuen sent fràgils. Aquesta violència dona pas a homicidis, desaparicions, reclutaments de nens, nenes i adolescents, violència sexual i desplaçament forçat. Tot l’anterior ha impulsat un moviment de persones que busquen deixar enrere la violència estructural viscuda a Amèrica Central, i l’anomenada “Caravana de Migrants” que va partir des d’Hondures a l’octubre de 2018, i a la qual posteriorment se li van unir persones de Guatemala i El Salvador, és mostra d’això.

Per la seva banda, i tal com ho va prometre en campanya, Donald Trump ha executat una política migratòria severa contra les persones migrants i amb necessitats de protecció internacional, basada en la persecució, control i reforçament fronterer. El president dels Estats Units ha endurit el sistema migratori i de refugi, ha augmentat les deportacions massives, i generat una gran pressió econòmica a Mèxic i als països del nord d’Amèrica Central per evitar que les persones arribin als Estats Units. Aquestes polítiques han posat l’atenció internacional en les dinàmiques migratòries de Centre-Amèrica, Mèxic i els Estats Units, ja que tenen com a conseqüència la prolongació del conflicte a la regió. Mentrestant, els actors del crim transnacional, creen tot un negoci bastant lucratiu a partir de la necessitat de migrar, exposant als migrants a situacions de major vulnerabilitat.

 

CONSULTA EN AQUEST ENLLAÇ L’INFORME