Jornada Mundial del Migrant i Refugiat 2019

Aquest pròxim diumenge 29 de setembre celebrem de nou la Jornada Mundial del Migrant i Refugiat 2019. El lema per a aquesta ocasió és “no es tracta només de migrants”, i va ser anunciat pel Papa Francesc en el seu missatge del passat mes de maig. Aquesta jornada ens convida a començar el curs expressant la nostra preocupació pels diferents grups de persones vulnerables en moviment; per a resar pels desafiaments als quals s’enfronten i per a sensibilitzar sobre les oportunitats que ofereixen les migracions.

Com ha recordat recentment José Luis Pinilla SJ, secretari de la Comissió Episcopal de Migracions, aquesta jornada vol sensibilitzar sobre l’acolliment a les persones migrants i refugiats, que “no són un perill, sinó una ajuda que ens enriqueix. És necessari eradicar i prevenir situacions de vulnerabilitat i desatenció dels drets humans”.

Sis missatges clau acompanyen el lema d’aquesta jornada: no es tracta només de migrants, també es tracta dels nostres mitjans, de la caritat, de totes les persones, de la nostra humanitat, de la no exclusió i de la ciutat de Déu.

Nombroses organitzacions i entitats socials religioses, així com aliances i grups d’aquestes, inclosa la campanya Hospitalitat, ens sumem a l’anomenat del Vaticà a la celebració i reivindicació d’aquesta jornada. La Secció de Migrants i Refugiats del Vaticà ha llançat una sèrie de materials visuals per a donar suport a aquest esdeveniment. D’altra banda, a Espanya la Comissió Episcopal de Migracions de la Conferència Episcopal ha publicat una pàgina web especial en la qual es recullen tots els elements d’aquesta jornada, també promoguts per la xarxa Migrants amb Drets, de la qual forma part el Sector Social Jesuïta integrat en CONFER, al costat de Càritas, la Comissió Episcopal de Migracions i Justícia i Paz.

Consulta aquí las propuestas de sensibilización para la JMMR 2019