Jornades Besozabalik, experiències d’acollida amb els braços oberts

Durant els dies 23, 24 i 25 d’octubre hem compartit a l’Arrupe Etxea les jornades BESOZABALIK, Braços Oberts, organitzades per la Fundació Ellacuría, Loiolaetxea i ALBOAN per donar a conèixer experiències d’acollida a persones migrants i refugiades. Cada tarda ens hem ajuntat més de 60 persones per compartir reflexions i vivències.

El primer dia Pepa Torres ens compartia la seva experiència al barri de Lavapiés a Madrid i com la comunitat es convertia en aquesta xarxa “de circ”, que fa de suport per a les persones que han de fer “equilibris sobre la corda de la vida” . A Pepa li va seguir el programa pilot de Patrocinio Comunitario que des de fa diversos mesos estan desenvolupant a País Basc la Companyia de Jesús juntament amb els governs basc i espanyol, ACNUR i Càritas d’Euskadi. Una iniciativa inspirada en el model canadenc, i que consisteix  que cada actor, des de la seva responsabilitat, posa els seus recursos al servei de famílies refugiades. Aquestes dues experiències estan OBRINT FINESTRES EN ELS MURS.

José Ignacio García sj ens va ajudar a ampliar la nostra mirada fins al nivell europeu, i a adonar-nos de com, malgrat la nostra tradició històrica de ser terra d’emigrants i d’immigrants, les polítiques d’asil i migració actuals posen cada vegada més traves a l’acollida de persones migrants i refugiades. Lamentablement, no tenim indicis que ens facin pensar que aquesta tendència hagi de canviar, si no hi ha un moviment social fort que pugui oposar-se a ella. Apuntant en aquesta línia ens compartien la seva experiència Catherine, de Ongi Etorri Errefuxiatuak Bilbao i Ion, d’Irungo Harrera Sarea (Xarxa d’Acollida d’Irun). Des d’ambdues xarxes s’organitzen localment per donar resposta a les necessitats de les persones migrants, que estan arribant als seus respectius municipis, i que van, des de la recerca d’un lloc per passar algunes nits fins a la realització d’activitats d’oci compartides… la qüestió és deixar-se afectar per la situació de la persona amb la qual et trobes, per poder respondre positivament a la pregunta amb la qual obríem la tarda: EUROPA, TERRA d’ACOLLIDA?

Divendres a la tarda vam comptar amb l’arquebisbe emèrit de Tànger, Monsenyor Santiago Agrelo, que  va compartir records i trobades de la seva etapa al Marroc, guanyant-se “cor a cor”, com ell mateix deia que era la seva aspiració. I acabem la setmana entrant FINS A LA CUINA a les cases de Bego, Enrique i Felix, que ens van explicar el fàcil que és compartir la pròpia llar amb persones d’altres països, quan vius L’HOSPITALITAT SENSE POR.

Unes jornades plenes d’Hospitalitat que ens parlen de vivències concretes i properes, que són esperança i guia per a totes les persones que volem formar part d’una societat de Solidaritat i Hospitalitat.