L’acollida es posa en camí

Al llarg del mes de febrer vam celebrar diverses trobades per posar en comú i estendre les experiències d’acompanyament i vida compartida amb les persones migrants i refugiades. Són moltes les obres i comunitats que estan unint els seus esforços per construir una cultura de solidaritat i inclusió en la qual les persones migrants estiguin al centre de la nostra resposta i es converteixin en actors actius del canvi que volem construir junts.

A Barcelona, ​​Bilbao, Madrid, Sevilla, València, Burgos, Valladolid i Tudela, les entitats de la xarxa del Servicio Jesuita a Migrantes en España(SJM) mantenen el seu compromís per acompanyar, servir i defensar les persones migrants treballant per enfortir les xarxes de comunitàries i els espais de trobada i diàleg i promovent les condicions per a la seva integració per mitjà de programes d’educació, formació i ocupació, dels tallers de creixement personal, el suport a les associacions migrants, els espais d’oci, el treball amb joves , l’atenció social integral, etc.

IMG_9802

Comptem amb espais privilegiats de camí al costat de les persones migrants. Aquestes experiències alimenten el cor de l’Hospitalitat. Al costat de les obres d’atenció a migrants, actualment hi ha 11 comunitats d’hospitalitat actives en diferents ciutats, l’aprenentatge de vida compartida i suport mutu són una enorme riquesa per a la Companyia de Jesús.

A Madrid: famílies, comunitats i escoles s’han unit en l’acollida d’emergència de més de 90 persones que, a la recerca d’un lloc segur, no podien accedir o eren expulsades dels recursos oficials de sistema d’asil; i a Sevilla, s’estén l’acollida temporal per a persones estrangeres vulnerables que segueixen tractaments mèdics a Espanya, amb l’acollida a migrants forçosos. Els qui participen d’aquestes iniciatives ens recorden que “aquestes trobades ens treuen de la nostra rutina i de nosaltres mateixos, ens obren a altres mons i ens fan sentir que acollim, però també ens sentim acollits”.

A més, en aquests mesos, hem pogut compartir moments d’oració entre persones de diferents religions; hem compartit sopars i diàleg amb “la família del costat” que facilita trobades entre famílies “d’aquí, de tota la vida” amb els quals vénen per formar part de la nostra societat; s’ha convidat els més joves, i alguns no tan joves, a participar en equips esportius de les obres educatives; s’han fet lliguetes de futbol entre diferents projectes; i sembla que amb la música hi ha molt potencial, fins i tot estem esperant un proper “festival de grups ignasians”.

En definitiva, l’acollida és cosa de tots i de cada un de nosaltres. Sortim a la trobada amb creativitat i compromís. Us convidem a apropar-vos al voluntariat i a les entitats d’atenció a migrants, a treballar dins de les Plataformes Apostòliques per sumar-nos a un projecte més ampli, a conèixer i donar suport a les comunitats d’hospitalitat, a participar de les trobades, a proposar i, sobretot: a posar en joc el que tenim per compartir i preparar-nos per rebre el que les persones “acollides” ens vagin regalant.