La Campanya Hospitalitat.cat defensa l’acollida i la protecció de les persones migrants davant de la Cimera del G6 celebrada la darrera setmana

La reunió dels sis països europeus al costat del Marroc, es va celebrar sota la preocupant premissa de “lluita contra la migració irregular i el terrorisme gihadista”.

El passat dia 16 d’octubre, els sis països més grans de la Unió Europea, al costat dels comissaris europeus de Migració i de Seguretat, i amb la participació del Marroc, van celebrar una Cimera a Sevilla amb l’objectiu d’abordar la lluita contra la migració irregular i el terrorisme gihadista. Des de la campanya Hospitalitat.cat de la Companyia de Jesús mostrem la nostra preocupació per la vinculació entre terrorisme i migració, que tendeix a la criminalització generalitzada de les persones que fugen del terrorisme, de la guerra i la pobresa, així com la creixent securitització i externalització de les fronteres europees.

En paraules de Juan Ignacio Zoido, Ministre d’Interior d’Espanya, la cimera pretén “ordenar la pressió migratòria provinent d’Àfrica que la Unió Europea i la Mediterrània estan experimentant”, així com “discutir la lluita contra terrorisme internacional a causa de la seriosa amenaça” existent a Europa. La resposta de la Unió Europea tendeix a una major securitització de les fronteres. A més, en aquesta dinàmica entren en escena tercers països com Níger, el Txad i Líbia (presents a la reunió de París del passat mes d’agost al costat del G4 europeu), als quals s’uneix el Marroc per enfortir l’externalització de control fronterer de la UE, amb la consegüent vulneració de drets humans de les persones migrants, tant el dret bàsic a la mobilitat com el de sol·licitar protecció internacional.

Personas migrantes en la estación de Keleti, Budapest. Foto: Kristof Holvenyi / JRS
Persones migrants a l’estació de Keleti, Budapest. Foto: Kristof Holvenyi / JRS

Creiem que aquesta associació entre terrorisme i migracions genera una criminalització de les persones migrants i refugiades que, fugint de conflictes bèl·lics, desastres naturals o situacions de pobresa i exclusió, passen de ser víctimes a potencials sospitosos, tot alimentant discursos d’odi i rebuig. Per això, tal com vam defensar des d’Hospitalitat el passat 26 de setembre al complir-se la data límit de compliment d’acollida a persones refugiades a la UE (amb un pobre 11% de compliment per part d’Espanya), reivindiquem la necessitat d’establir vies d’accés legals i segures, expressem la nostra inquietud per la falta de voluntat i compromís polític amb aquestes persones, i demandem una política migratòria i d’asil de la UE i, en particular d’Espanya, molt més efectiva, així com una política de cooperació internacional per al Desenvolupament dignament dotada de recursos pressupostaris, no supeditada al control de fronteres. L’última condemna a Espanya per les devolucions sumàries il·legals en frontera, així com la constant xifra de defuncions a la Mediterrània fa més necessària que mai una revisió d’aquesta mena per garantir la dignitat, el respecte als drets i la vida de persones migrants forçoses.

La campanya d’Hospitalitat.cat pren de referència el missatge del Papa Francesc el passat 15 d’agost sobre la Jornada Mundial del Migrant i el Refugiat, en el qual destaca que la resposta de l’Església i de la societat civil davant les persones migrants i refugiades ha de basar-se en un seguit d’accions resumides en quatre verbs principals: acollir, protegir, promoure i integrar, amb l’objectiu de trencar les fronteres invisibles socials i de generar un esperit d’hospitalitat. Les entitats i persones que integrem Hospitalitat.cat estem disposades a comprometre’ns per dur a terme aquestes iniciatives proposades pel Papa Francesc, assenyalant que la responsabilitat principal de protecció i d’evitar discursos que fomentin la xenofòbia o el rebuig recau en els estats i en la seva capacitat de fer efectius els compromisos pactats i les polítiques educatives promotores d’una ciutadania global compromesa amb la pau i l’acollida.