La història de Mariela: la realitat migratòria d’una nena a Guatemala

Mariela té 12 anys. El seu pare està als EUA des de fa sis. Ella diu que el seu pare està trist, que li agradaria estar amb ella, amb la seva mama i amb els seus quatre germans.

Mariela viu en Momostenango. Estudia en el centre 46 en una escola de Fe i Alegria que dóna suport Entreculturas a Guatemala, en el departament de Totonicapán. En aquesta escola reben desdejuni escolar i intenten que els nens tinguin un lloc segur d’aprenentatge.

Guatemala, un país de majoria indígena, és la major economia de Centreamèrica però també un dels països amb majors desigualtats d’Amèrica Llatina. El 60% de la població viu en la pobresa, la majoria d’ells indígenes. Per aquest motiu molts dels quals salin del país procedeixin d’aquestes comunitats que no tenen l’espanyol com a llengua materna. Gairebé la meitat dels nens menors de cinc anys sofreix desnutrició i 23% té desnutrició aguda, és a dir, passa fam. Només un de quatre adolescents arriba a la secundària. L’Organització Internacional de les Migracions xifra en gairebé un milió els guatemalencs que viuen als EUA.

Des de 2015 Guatemala ha registrat una tendència sostinguda a la baixa en els homicidis. Ara hi ha 27 assassinats per cada 100 mil habitants, una xifra lleugerament major a la qual té Mèxic però substancialment més baixa que la dels seus veïns del Triangle Nord centreamericà, El Salvador i Hondures.

Aquests resultats, fruit d’anys de treball tècnic de la policia, s’han vist minvats, segons analistes, per l’actual administració, que va desmantellar la carrera policial i va nomenar a una nova cúpula que no tenia la preparació necessària. A més, encara que els assassinats van ser a la baixa, les extorsions de les colles o el crim organitzat continuen i són un dels majors temors de la població. En 2017 la taxa va ser de 43 extorsions per 100 mil habitants.

La violència contra la dona és un altre problema important, màximament donada la ferotgia amb la qual s’executen les agressions. Els delictes per violència de gènere són avui dia els que acaparen més denúncies, encara que el 83% queda en la impunitat, diu l’ONU.

Entreculturas dóna suport a el treball educatiu de Fe i Alegria-Guatemala amb especial atenció a la prevenció de la violència, equitat de gènere i atenció a les nenes. Es realitza reforç escolar i es dóna suport a la seva realitat migratòria: existeixen nombrosos menors no acompanyats i famílies desestructurades. Els centres educatius es converteixen en llocs segurs on enfortir l’autoestima dels nens i nenes, que en paraules dels professors de Mariela “no solen rebre abraçades”.

De tot això s’ha pogut parlar amb la cantant Rozalén en un viatge de suport el programa La Llum de les Nenes, que ha fet amb Entreculturas. La realitat migratòria que viu el país i el seu impacte en els nens, ha estat un dels temes centrals dels seus relats.

Veure aquí el relat del viatge