Amb les persones desplaçades a la República Democràtica del Congo

L’est de la República Democràtica del Congo porta més de 20 anys de guerra en la qual un gran nombre de persones es troben refugiades en països veïns com Uganda, altres comencen el llarg camí cap a Europa, però molts no tenen altra solució que desplaçar-se dins del mateix país en recerca de llocs més segurs. Ja són 3,8 milions les persones desplaçades internes, el nombre més alt de tot el continent africà.

foto congo copy

El territori de Masisi és una de les zones que major nombre de desplaçats alberga. Tot i que en situació de guerra tota la població es veu afectada, els nens, les nenes i les dones són els col·lectius més vulnerables i, per tant, els més afectats. Com a conseqüència del conflicte, a més del baix nivell de desenvolupament del país, les necessitats educatives són molt elevades. Les infraestructures escolars es troben destruïdes, el nivell de formació del professorat és baix, i el material educatiu (sobretot en els instituts d’educació secundària) és inexistent.

De la mateixa manera, la condició de la dona en aquesta regió és alarmant. Les taxes d’alfabetització i d’escolarització de dones i nenes són mínimes, a més d’estar exposades constantment a la violència sexual regnant a tot l’Est del país.

Davant d’aquest context, l’Estat i les seves institucions no estan sent capaços de garantir la protecció ni la cobertura de les necessitats bàsiques de la població en general i, sobretot, de la població desplaçada. Des d’Entrecultures i Alboan, portem molt de temps apostant per la millora de les condicions educatives de la zona i intentant garantir el dret a l’educació de les persones desplaçades i aquest any volem contribuir al projecte des de la campanya Hospitalitat.cat.