Més ciutats se sumen a #CaminosDeHospitalidad

La iniciativa #CaminosDeHospitalidad, impulsada pel sector social de la Companyia de Jesús per promoure l’acollida de persones migrants i refugiades a Espanya a través de la campanya Hospitalidad.es, ha seguit realitzant diferents caminades durant aquests dies a diferents llocs, com a espai de trobada i com a forma de reivindicar una societat que treballi per l’acollida i la inclusió. Aquest projecte s’inspira en la tasca del jesuïta Frans van der Lugt, que durant anys va organitzar a Síria marxes per la pau i la reconciliació.


Marxa per l’Hospitalitat a València

A València, desenes de persones van sortir a caminar des del Centre Arrupe, al cor de la ciutat, fins a la platja de la Malva-rosa, el passat dimarts 19 de juny. Gràcies a l’organització de SJM València i d’Entreculturas València, diverses desenes de persones van sortir de la seu de les entitats socials jesuïtes a València per caminar en suport d’una societat intercultural i solidària, mostrant la nostra disposició a acollir i integrar les persones migrants i refugiades. Al final de la caminada urbana, es va llegir un manifest en suport a una cultura d’hospitalitat a la nostra societat. A més a més van participar  altres institucions jesuïtes de València, així com persones pertanyents a altres entitats religioses, que treballen amb persones migrants forçoses.

Més de 100 persones creuen Valladolid en la marxa #CaminosDeHospitalidad

Més de 100 persones es van sumar a Valladolid a la marxa Caminamos por la Hospitalidad dijous passat 21 de juny. Voluntaris, treballadors, migrants i refugiats, amics de l’entorn de la Companyia de Jesús van recórrer els cinc quilòmetres que separen la Plaza Mayor de Valladolid de l’ «Escuela de Ingeniería Agrícola INEA»  perquè “encara queda molt camí per recórrer per a una plena acollida i inclusió social de les persones migrants “. La caminada va sortir a les 18h dijous passat i va arribar a la seva meta al voltant de les 20h. Tranquils i agrupats, custodiats per la Policia Local en tot moment, van creuar la ciutat amb un missatge clar: Hospitalitat.

Acollir, protegir, promoure, integrar varen ser les quatre paraules que van sonar amb força. El manifest llegit per un dels joves subsaharians acollits al pis de la Merced Migraciones; el testimoni del jesuïta libanès Jack Germans sobre les seves caminades amb el propi Frans van der Lugt a Síria, que inspiren aquesta acció i les cançons interpretades pel Grup Mag+s oferien missatges amb aquestes quatre paraules. INEA es va convertir en espai de trobada d’hospitalitat, que va acabar amb la plantació d’un petit arbre com a gest simbòlic de tota la jornada. “La cura de la terra i la cura de les persones van molt unides”, deia Félix Revilla SJ per acabar. El manifest recordava els motius i la lògica que els uneix a tots per participar en aquesta marxa: “Salvar les vides de les persones que intenten creuar les fronteres. Protegir les persones que salven vides i defensen els drets humans a les fronteres. Accelerar el procediment de reassentament i ampliar les quotes per acollir refugiats, fent una crida a la solidaritat “

La col·laboració de la delegació vallisoletana d’Entreculturas, el Servei Jesuïta al Migrant al qual es troba vinculada Xarxa Incola i la Fundació INEA va fer possible que la PAL de Valladolid tingués present, d’una manera tan especial, totes les persones forçades a deixar casa seva, un 3% de la població mundial.

Caminades a Canàries: Tenerife, La Palma i Gran Canària

Dissabte 23 va tenir lloc la caminada per l’hospitalitat a Tenerife, que va recórrer la històrica Ruta de los Viñátigos Centenarios, des de la localitat de Tacoronte. Gràcies a l’organització de la Delegación de Tenerife de Entreculturas, unes 35 persones van poder gaudir d’una jornada de camp i trobada intercultural. Van participar, a més, persones pertanyents a la pròpia delegació, clubs de senderisme i altres entitats amigues. L’organització va comptar amb el suport de Montañeros de Nivaria, el Cabildo de Tenerife i l’Excmo. Ayuntamiento de Tacoronte.

A l’illa de la Palma unes 25 persones van sortir a caminar per l’hospitalitat el diumenge 24 de juny. Gràcies al suport organitzatiu de la Delegación de Entreculturas i la col·laboració del Cabildo de la Palma, els assistents van gaudir d’una marxa rural a l’entorn de Las Fuentes de les Breña, des de la localitat de San Pedro fins a Breña Alta.

Dissabte 30 de juny, al voltant de 50 persones han caminat a Gran Canaria, reclamant una societat d’acollida i inclusió per a les persones migrants i refugiades que arriben al nostre país. Una ruta circular va recórrer Llanos de la Pez, Campanar i Tejeda, a la zona de Tirajana i Roque Nublo. La marxa va estar liderada per la Delegación de Entreculturas Gran Canària i va comptar amb el suport de l’Ajuntament. De Las Palmas de Gran Canaria, Radio ACCA, l’Obra Social de La Caixa, Vagabundos i la PAL Canarias de la Companyia de Jesús.

Gràcies a totes les persones que han partipat. Des de la campanya Hospitalitat esperem que aquesta acció de #CaminosDeHospitalidad hagi servit per crear un esperit de solidaritat, acollida i inclusió en la nostra societat i creiem que encara queden molts camins per recórrer.