Mugetatik haratago: experiència per a la convivencia

El Santuari de Loyola i els seus voltants porta tretze setmanes rebent joves de diferents centres educatius d’Euskadi i Cantàbria que vénen a participar l’experiència vivencial de Mugetatik Haratago. Més enllà de les fronteres que ALBOAN ofereix. En el que va de curs un total de 638 joves d’entre 12 i 15 anys han tingut l’oportunitat de posar-se en la pell de les persones migrants i refugiades a través de diferents dinàmiques de joc de rol, on s’han aproximat a la realitat de persones que han experimentat una situació de migració forçada.

Per a l’equip de ALBOAN que dinamitza l’experiència totes les activitats que es realitzen al llarg dels tres dies d’estada a Loyola tenen valor per si mateixes. No obstant això, si hi ha algun moment que té un significat especial caldria destacar l’espai del testimoniatge, on les i els participants tenen la possibilitat d’escoltar i compartir històries reals de migració i posar rostre al viscut durant l’experiència. Un altre moment que com a equip creiem reflecteix els sentiments generats al llarg de les dinàmiques és la d’escriure una carta a la teva “jo real” comptant el viscut, com la que va escriure una alumna del col·legi El Carmelo d’Amorebieta:

“Kaixo! Segurament et semblarà estrany que posi 652, però és que avui no he estat “Madi Safiro”, sinó 652. He aconseguit entrar al camp de refugiats i estic més tranquil·la. El camí no acaba aquí, però em sento agraïda. Tres policies m’han demanat el meu passaport, i no de bones maneres, un sembla que m’odia i els altres m’han tractat com si fos escombraries. El meu fill està bé, no li han fet res, per sort. Tinc ganes d’arribar. Una abraçada. M.S.”

Aquesta proposta pedagògica sobre migració i refugi posa en valor els sentiments i les vivències de les persones migrants i refugiades i denúncia la vulneració de drets humans que sofreixen contínuament tant en la fugida des dels seus països d’origen com durant el trànsit i l’arribada als països d’acolliment. ALBOAN a través del projecte Mugetatik Haratago ofereix als centres educatius la possibilitat que el seu alumnat treballi aquesta realitat d’una manera diferent i pròxima, col·laborant en la creació de comunitats i societats que ofereixin un acolliment positiu a les persones migrants amb les quals convivim en la nostra societat.