Dones en Marxa. Veus de sofriment i dignitat

Durant els dies 18 i 19 d’octubre l’organització ALBOAN s’ha celebrat a la Universitat de Deusto el Congrés internacional “Dones en marxa: violències i desplaçament en 5 regions africanes”. Més de 200 persones van assistir a un esdeveniment, on es visibilitzava la situació i les demandes de les dones i nenes africanes que han patit violència en situació de refugi i desplaçament.

Així mateix, es va debatre sobre les mesures necessàries per fer front a aquesta realitat amb la participació de reconegudes activistes dels Drets Humans i dels drets de les dones com l’activista Victòria Nyanjura, Justine Masika, directora de l’organització congolesa Synergie des Femmes, i Caddy Adzuba, periodista i advocada, així com representants del món de la Universitat, institucions públiques, i organitzacions locals i internacionals d’ajuda humanitària.

Després de la inauguració per part del rector Jose María Guibert SJ, Mª Mar Magallón i Mateo Aguirre SJ, directora i director adjunt d’ ALBOAN, respectivament, els testimonis de dones víctima de la violència ressonaven a l’auditori de la Universitat. Eren veus de sofriment, però, al mateix temps, veus d’enorme dignitat i determinació.

El Congrés-organitzat per ALBOAN i la Universitat de Deusto amb la col·laboració del Servei Jesuïta als Refugiats i les germanes Vedrunes i – s’emmarca dins el programa Mieza que ALBOAN desenvolupa i que ha estat possible gràcies a un llegat privat. Com a primera fase d’aquest programa, al llarg de l’últim any s’ha elaborat un diagnòstic que recull testimonis de 152 dones de 15 nacionalitats diferents en 8 països diferents: Marroc, Camerun, República Democràtica del Congo, Angola, Sud-àfrica, Sud Sudan, Etiòpia i Kenya. De les sessions del Congrés es desprèn que el trinomi necessari per a les dones víctimes de violència és “acompanyament, justícia i reparació”. En aquest sentit, es van identificar les línies d’acció que marcaran el full de ruta en els propers cinc anys en el treball amb aquestes dones i nenes a l’Àfrica.