Nova comunitat de la xarxa d’Hospitalitat a Sant Cugat del Vallès

 

Fa pocs dies que s’ha posat en marxa al Casal Arrupe, a Sant Cugat del Vallès, una nova comunitat de la xarxa d’hospitalitat de Migra Studium. És un espai que la Companyia de Jesús ha cedit temporalment a Migra Studium i que compta amb el suport del Casal Loiola. Acollirà persones migrants que es troben actualment en una situació de vulnerabilitat i comptaran amb l’acompanyament de voluntaris i membres de la Fundació Migra Studium.

Aquesta nova iniciativa sorgeix de la creixent demanda i de les noves necessitats de les persones migrants, agreujada per la crisi de la COVID-19. De fet, aquests dies, Migra Studium ha pogut constatar com les persones que ja vivien una situació de vulnerabilitat han patit el confinament d’una forma extrema, abocats a situacions de manca de llar segura i de recursos econòmics per a cobrir les necessitats més bàsiques.

La comunitat ha engegat amb dos joves, i està previst que pugui acollir fins a 10 persones. El jesuïta Pau Vidal, membre de Migra Studium, és una de les persones que conviurà amb ells durant aquests dies.

Migra Studium ja compta des de fa mesos amb una xarxa d’hospitalitat, amb diverses famílies i comunitats religioses que acullen, a casa seva, persones migrants o refugiades. Durant el confinament per la crisi de la COVID-19, la xarxa s’ha mantingut activa i de fet, moltes famílies han allargat el seu compromís i la durada de l’acollida. També hi ha però algunes famílies que s’han vist afectades d’alguna manera per la crisi de la COVID-19 i no poden, de moment, fer-se càrrec d’un acolliment, ens explica Pilar Pavia, coordinadora de la xarxa d’hospitalitat. “En aquest temps de mesures excepcionals de confinament i sanitàries, es fa més difícil trobar famílies suficients per l’acollida i acompanyament”.

És per això que la nova comunitat d’hospitalitat de Sant Cugat ve a donar resposta a les necessitats més urgents perquè “hi ha gent al carrer que no hi havia estat mai”, diu Pilar Pavia. És un recurs, que, en principi, es planteja per a pal·liar aquesta situació, durant els propers mesos però, donada la incertesa del moment que vivim, no s’ha fixat un termini per al seu temps de funcionament.

Les persones acollides comptaran amb un acompanyament constant per part de voluntariat, i alguns d’ells també realitzaran activitats formatives online. El delegat dels jesuïtes a Catalunya, Llorenç Puig, destaca que “es tracta d’un projecte de caire comunitari d’hospitalitat, acompanyament i atenció a les persones vulnerables que tenen més dificultats per comptar amb l’atenció adequada per part de les institucions” i sobretot insisteix que “tal i com és la manera de fer per la que apostem, no es tracta d’un recurs massiu o anònim, sinó d’acompanyament i de vinculació comunitària”.

A banda de la posada en marxa d’aquesta nova comunitat, Migra Studium està prioritzant aquests dies, l’acollida presencial, que es fa oferint orientació individual social i jurídica a l’Església Nostra Senyora de la Victòria, al barri Gòtic de Barcelona, que es troba al mateix edifici on té la seva seu la Fundació Migra Studium, i on s’ha habilitat un espai que permet respectar totes les normes de seguretat establertes.