- Què passa amb el meu tràmit d’estrangeria?
- I amb el meu tràmit de protecció internacional (asil)?
El Servei Jesuïta a Migrants(SJM)ha preparat aquest breu recull de preguntes i respostes en el qual s’intenta plantejar i resoldre dubtes i qüestions que poden sorgir a persones migrants i sol·licitants d’asil durant els dies en els que s’ha decretat l’estat d’ alarma a Espanya. En aquest període les administracions públiques han tancat les portes i suspès la majoria dels tràmits presencials. En aquest document pretenem donar resposta a algunes de les preguntes que poden sorgir en aquest context.
L’atenció personal en les diferents ciutats en què són presents les organitzacions de SJM s’ha suspès fins a nou avís. No obstant això, durant aquest període sorgeixen molts interrogants que demanen informació i tranquil·litat.
Fins quan està previst que duri l’estat d’alarma a Espanya?
El passat dia 14 de març el Govern d’Espanya va decretar l’estat d’alarma durant un termini de 15 dies naturals, fins al 29 de març. No obstant això, el Govern va proposar al Congrés dels Diputats l’ampliació de l’estat d’alarma per 15 dies addicionals i el passat 25 de març el Congrés va aprovar l’ampliació. Per tant, la situació d’estat d’alarma queda ampliada fins al 12 d’abril.
El Govern pot ampliar novament l’estat d’alarma si considera que les circumstàncies que van donar lloc a la seva declaració inicial persisteixen, i si el Congrés dels Diputats els ho autoritza. Per tant, no sabem amb certesa fins quan durarà.
- TRÀMITS D’ESTRANGERIA
He de realitzar un tràmit d’estrangeria davant l’Administració en aquests dies. Puc anar-hi? I si tenia una cita per a això demanada des de fa temps?
Lamentablement totes les administracions que realitzen tràmits documentals d’estrangeria i protecció internacional han tancat les atencions presencials, llevat de casos previstos expressament i excepcionals, durant la vigència de l’actual situació d’estat d’alarma.
Per tant, totes les cites prèviament acordades han estat cancelades. Si el tràmit que has de fer és necessàriament presencial, com pot ser acudir a realitzar el tràmit d’empremtes de la targeta de residència o del document identificatiu com a sol·licitant de protecció internacional- asil- o a realitzar l’entrevista o segona entrevista de protecció internacional, hauràs de prestar atenció a aconseguir una nova cita quan finalitzi l’estat d’alarma.
No tenim certesa sobre com funcionarà exactament respecte a sistema de cites l’oficina d’estrangeria de la teva província de residència un cop finalitzi l’estat d’alarma.
En qualsevol cas,si la cita la vas sol·licitar tu, és possible que rebis un missatge de mòbil (SMS) o un correu electrònic (a l’adreça de correu que vas facilitar) per part de l’Oficina d’Estrangeria donant-te una nova cita. Si això no passa, hauràs de sol·licitar una nova cita pel teu compte.
Si la cita te la va sol·licitar un amic/a, advocat/a o treballador/a social, demana-li que te la faci arribar si rep la teva cita per correu electrònic o mòbil (SMS).
A més, recorda que amb la declaració de l’estat d’alarma la circulació pels espais públics està limitada a causes excepcionals i el millor és que et quedis a casa o al centre d’acollida/centre de migracions on actualment vius.
Però, la documentació, que anava a presentar a la meva cita, com el certificat d’antecedents penals del meu país, em caduca en les properes setmanes …
L’Administració reconeixerà com a vàlids els documents que hagin caducat durant l’actual estat d’alarma, així que, tot i així, podràs aportar-los. Si et dóna més tranquil·litat deixar-ho presentat mentre es troba en període de validesa, sempre pots optar per presentar-lo per via telemàtica (per Internet) en els llocs oficials que expliquem més endavant.
Tinc un procediment d’estrangeria pendent de resoldre, Em podrien contestar durant l’estat d’alarma?
Les instruccions que ha donat l’Administració als funcionaris d’estrangeria és resoldre els expedients que no necessitin de tràmits posteriors (com, per exemple, requeriments) i que vagin a resoldre’s favorablement. Així que, si el teu expedient està complet i compleix els requisits, és possible que sí et contestin.
L’oficina d’estrangeria m’ha fet un requeriment i m’han donat només 10 dies de termini per contestar, o, m’ha denegat una sol·licitud d’estrangeria i tinc un mes per recórrer-, ho he de contestar ara?
El govern central ha declarat, alhora de declarar l’estat d’alarma, la suspensió dels terminis administratius. Això vol dir que els 15 dies inicials que duri l’estat d’alarma (i les ampliacions de la mateixa) seran tots inhàbils i no comptaran en els terminis que tens amb l’Administració. Considera com si tots els dies de l’estat d’alarma fossin diumenge. Un cop es declari la finalització de l’estat d’alarma, tornaran a comptar els dies hàbils.
Per exemple, si el dia dimecres 11 de març et van notificar que tens un termini de 10 dies hàbils per presentar un document, únicament comptaran com a dies hàbils el 12 i 13 de març. Des de llavors es troba paralitzat el termini. Si l’estat d’alarma finalitza efectivament el 12 d’abril, a partir d’aquesta data et restaran 8 dies hàbils de termini per complir amb el que requereix. És a dir, en aquest cas, fins al dimecres 22 d’abril.
Tinc la targeta de residència caducada. ¿La seva validesa es prorroga automàticament amb la declaració de l’estat d’alarma? Amb quin termini compto per renovar-la?
La normativa d’estrangeria estableix com a norma general que tens de termini fins a 90 dies naturals- 3 mesos- després de la caducitat de la targeta de residència per sol·licitar la seva renovació. Si no ho fas, passes a estar en situació irregular a Espanya.
L’Administració no ha aclarit que la vigència dels permisos de residència quedi estesa, de manera que no podem assumir que així sigui.
Pel que, si saps o preveus que el termini de 90 dies de 90 dies per a renovar el teu permís de residència van a transcórrer durant el temps de l’estat d’alarma, intenta presentar la renovació a través de mitjans electrònics.Això ho pots fer tu mateix o a través d’algú que et representi i tingui certificat digital per presentar.jo per internet, a través del Registro Electrónico común o la Plataforma Mercurio.
Les oficines d’estrangeria estan ja preparades per a aquesta situació. Consideraran la sol·licitud de renovació presentada i, encara que li faltin documents, demanaran l’esmena sense que el termini comenci a comptar fins que finalitzi l’estat d’alarma.
Llavors…si estic sense papers i em trobo amb la policia al carrer, ¿em poden detenir? ¿Poden internar-me en un Centre d’Internament d’Estrangers- CIE per intentar expulsar-me al meu país?
La tendència actual en els centres d’internament d’estrangers és la decisió d’adoptar mesures de posada en llibertat dels actuals interns per les dificultats per executar les repatriacions als seus països d’origen. Tanmateix, les lleis d’estrangeria segueixen estant en vigor i no podem assegurar que no vagi a haver-hi o estigui havent detencions per no estar residint legalment a Espanya durant el temps de l’estat d’alarma.
Per tant, si estàs pendent de regularitzar la teva situació, és millor que et quedis a casa preparant el teu expedient i el teu futur. Per la teva seguretat, i perquè les nostres autoritats sanitàries ens ho demanen per intentar evitar la propagació de la malaltia.
Què puc fer si sóc víctima d’un delicte en aquest període d’estat d’alarma?
Tot i la situació excepcional, les lleis penals espanyoles continuen plenament en vigor. Si ets víctima d’un delicte, pots trucar a el telèfon emergència- 112- d’emergència policial- 091- o de guàrdia civil- 062- i ells t’indicaran com actuar. Si prefereixes no utilitzar la via telefònica, per problemes d’idioma o d’una altra índole, pots desplaçar-te a una comissaria de policia o guàrdia civil propera, que estan totes obertes al públic per denúncies.
També et recordem que els serveis de suport i denúncia per a víctimes de violència de gènere continuen funcionant. Pots trucar al 016 durant les 24 hores del dia, on et poden assessorar fins a 52 idiomes. Troba informació més detallada aquí.
Recorda que no seràs sancionat per estar al carrer si has sortit de casa teva o centre d’acollida a causa d’una situació d’emergència i amb l’objectiu de dirigir-te a les autoritats a denunciar la situació.
Estic de visita a Espanya i no podré tornar al meu país fins que finalitzi l’emergència sanitària. Després dels 90 dies als que tinc dret a estar a Espanya, estaré en situació irregular?
No. L’Administració ha estès el termini de la teva estada legal a Espanya si no pots retornar a causa de l’emergència sanitària. Per tant, almenys en el temps que duri la declaració de l’estat d’alarma a Espanya, i també mentre el teu país no permeti l’arribada de persones provinents d’Espanya, estaràs en situació regular a Espanya.
Sóc al sistema d’acollida de el Programa d’Atenció Humanitària a Immigrants (PAHI), hi ha possibilitats que perdi la meva plaça durant l’estat d’alarma?
En principi, no haurien de tramitar baixes de sistema d’acollida mentre duri l’estat d’alarma a Espanya. A més, per a col·lectius vulnerables pot sol·licitar una pròrroga de la plaça d’acollida. Si és el cas, parla-ho amb el/la professional de referència (treballador o educador social) del programa.
2. PERSONES DEMANDANTS / O AMB VOLUNTAT DE DEMANAR PROTECCIÓ INTERNACIONAL (O ASIL)
Estic a Espanya i vull demanar asil, com puc fer-ho?
La sol·licitud d’asil, o protecció internacional, es realitza a través d’un tràmit presencial com és l’entrevista d’asil. Actualment aquestes entrevistes, així com l’assignació de cites per fer aquestes entrevistes, es troben suspeses. Intenta esbrinar com funciona el sistema de cites per sol·licitar asil a la teva ciutat o província de residència per a realitzar-lo immediatament després de l’aixecament de l’estat d’alarma.
Si ja tens una cita per l’entrevista d’asil i et trobes a la frontera, CIE o aeroport parla amb el teu advocat/a de referència ja que possiblement el procediment de la teva sol·licitud asil es dugui a terme pel procediment de territori que en alguns casos et podria beneficiar.
Però sóc sol·licitant d’asil i la meva targeta vermella està molt pròxima a caducar. Puc continuar percebent ajuts de sistema d’acollida?
Sí. L’Administració responsable ja ha previst aquesta situació i considera la teva documentació temporalment vàlida tot i estar caducada. Comenta els detalls amb els tècnics del teu centre d’acollida o ONG de referència en el sistema d’acollida.
Encara no he realitzat l’entrevista de formalització de sol·licitud de protecció internacional, però, podria sol·licitar accés al programa de protecció internacional?
Sí, pots. Parla-ho amb el treballador social de referència del programa PAHI o de la fase d’acollida del programa de protecció internacional.
Estic al sistema d’acollida per a sol·licitants de protecció internacional, hi ha possibilitats que perdi la meva plaça durant l’estat d’alarma?
No es tramitarà cap baixa de sistema d’acollida mentre duri l’estat d’alarma a Espanya. Si et trobes en la primera fase i va finalitzar sense que tu tinguis alternativa habitacional, se’t demanarà una pròrroga d’un mes o fins que finalitzi l’estat d’alarma.
Vull viatjar a Espanya en aquests dies, és possible?
A causa de la situació d’emergència sanitària, Espanya ha reforçat el seu control fronterer. Des del passat 17 de març i fins al proper dia 26 de març (subjecte a noves pròrrogues), les fronteres d’Espanya amb altres estats de la Unió Europea- Portugal i França- també estan subjectes a controls policials d’accés. En principi, si ets resident legal a Espanya, o treballador (a) transfronterer, podràs accedir-hi.
Si no tens una autorització de residència a Espanya, és molt possible que no et deixin accedir als controls documentals, tant de les fronteres interiors amb la Unió Europea, com a la frontera entre Espanya i el Marroc.
Si et impedeixen l’accés a territori espanyol, recorda que pots demanar que et notifiquin per escrit els motius per l’impediment, així com la possibilitat de tenir assistència lletrada gratuïta i intèrpret, si ho necessites.
Si vols entrar a Espanya perquè la teva vida o integritat física corren perill al teu país d’origen o al país en què et trobes, aconsegueix el contacte d’alguna associació, ONG o advocat/a que estigui a Espanya – preferiblement a la ciutat a la que vulguis entrar – perquè t’indiqui com procedir.
Per a qualsevol altre dubte o consulta, pots escriure a info@sjme.org