Les migracions són una realitat dels nostres dies. Milers de persones es veuen obligades a abandonar casa seva a causa de situacions de violència, conflictes, empobriment, desigualtat, catàstrofes naturals o canvi climàtic i cerquen construir un futur millor en altres llocs. L’Estat espanyol rep persones migrants i refugiades des de diverses regions del planeta. Per tant, amb la campanya Hospitalitat, volem acompanyar aquestes persones i oferir una resposta integral d’acollida, de solidaritat i d’integració davant d’aquesta realitat.
Caminar amb les persones excloses és una de les Prioritats Apostòliques Universals de la Companyia de Jesús per al decenni 2019-2029. Caminar al costat dels pobres, els descartats del món, els vulnerats en la seva dignitat en una missió de reconciliació i justícia és una de les prioritats per reduir la bretxa social i no deixar ningú enrere.
Les organitzacions del sector social de la Companyia de Jesús sumem el nostre coneixement i el nostre treball per promoure una cultura de solidaritat i d’inclusió amb les persones migrants i refugiades. Ens enfoquem principalment en tres àrees:
La campanya Hospitalitat s’estructura en quatre grans àrees d’actuació:
© Sergi Cámara
Les xarxes d’acollida i acompanyament suposen una part fonamental de l’essència de la nostra labor i són clau per generar autonomia, inclusió i el ple accés a la ciutadania.
La nostra resposta se centra en aquelles persones que s’han vist forçades a migrar i que, a més, troben dificultats per accedir als sistemes oficials d’acollida o aquelles que estan en situació d’especial vulnerabilitat. L’acollida comprèn no solament recursos d’allotjament residencial, sinó processos d’acompanyament sociolaboral, a més d’atenció legal, psicològica, educativa i, en definitiva, vies d’integració i d’accés a la ciutadania.
© Sergi Cámara
La nostra resposta pretén també afrontar les causes que generen els moviments migratoris forçosos en origen. És fonamental acompanyar les persones que cerquen una vida digna i segura, també més enllà de les nostres fronteres.
Junt amb el Servei Jesuïta als Refugiats (JRS), portem a terme una labor d’acompanyament educatiu, laboral i psicosocial a la població desplaçada a regions del Pròxim Orient, de l’Àfrica, d’Amèrica Llatina, del Carib i d’Europa, així com en contextos d’emergència humanitària.
© Irene Galera
En la nostra resposta, cal mirar a llarg termini, al marge de solucions immediates i d’emergència. Comprendre les causes que donen peu als moviments migratoris, entendre les persones que s’han posat en camí i sentir-nos interpel·lats per la seva realitat és fonamental per generar una transformació social que mostri el compromís amb la solidaritat, la inclusió i la justícia.
És per això que creiem que és clau el fet d’informar i de sensibilitzar la societat per generar una ciutadania compromesa amb la justícia, la inclusió i l’hospitalitat.
© Sergi Cámara
Durant aquests darrers anys, hem observat que les respostes polítiques de la Unió Europea i dels estats membres davant l’arriba de milers de persones amb necessitats de protecció han estat restrictives i insuficients, cosa que ha empès aquests col·lectius a una vulnerabilitat més gran. Els governs han apostat majoritàriament per un augment de la inversió en el control de les fronteres i en mecanismes de rebuig, així com de l’exteriorització de la gestió migratòria.
La resposta comuna europea el 2022 davant la fugida de milions de persones per la guerra d’Ucraïna ha demostrat que, si hi ha voluntat política, poden articular-se respostes que permetin crear vies legals i segures per a les persones que fugen de la violència, la persecució i la pobresa extrema. Durant els darrers anys, hem acompanyat persones procedents d’altres zones de conflicte i de desigualtat que han hagut de fer front a rutes perilloses per accedir a Europa. Per tot plegat, treballem mitjançant la mobilització social i la incidència política perquè les autoritats adoptin mesures de protecció i de suport per a les persones migrants i refugiades.
La teva ajuda és fonamental per a construir una cultura de solidaritat i inclusió amb les persones refugiades i migrants.