Recordem les víctimes de les fronteres

 

Quan es compleixen 4 anys de la tragèdia del Tarajal, amb un seguit d’actes i peticions recordem aquelles persones migrants que perden la vida a les fronteres.

El passat 6 de febrer es va celebrar el IV Aniversari de la mort de 15 persones a la platja de Tarajal, Ceuta, quan intentaven arribar nedant a les costes espanyoles, en circumstàncies encara per aclarir. Enmig d’acusacions a la Guàrdia Civil per disparar elements de dissuasió contra les persones que nedaven en l’aigua, recentment es va arxivar per segona vegada la causa contra els agents, tot i que ja ha estat recorreguda de nou per les ONG.

Per recordar les víctimes en aquest aniversari es van celebrar una sèrie d’actes el mateix dia 6 a Madrid, organitzats per diverses entitats i col·lectius. A les 11.30h del matí es va presentar, a la seu del Parlament i Comissió europees a Madrid, la petició formal per reclamar que el dia 6 de febrer sigui nomenat el Dia Europeu per les Víctimes de les Fronteres. Més de 127 organitzacions de diversos països, entre elles la campanya Hospitalidad.es, ens sumem a la petició per demanar un dia en què es recordi de forma oficial les víctimes.

Més tard, a les 20.00h, vam celebrar un Memorial simbòlic a totes les víctimes de les fronteres, entre les quals es troben, tant les 15 persones mortes en Tarajal fa quatre anys, com els 47 cossos desapareguts el passat cap de setmana prop de les costes de Melilla. Amb un cercle d’espelmes, música i la lectura d’alguns noms de persones que han perdut la vida a les fronteres del món, honorem la memòria de les víctimes, amb la presència d’unes 250 persones. Per finalitzar, es va llegir un manifest poètic, en el qual es reclamava per part de la societat civil la veritat, la justícia i la reparació per als familiars de les víctimes del Tarajal, quatre anys després de la tragèdia.