Continuem endavant a #CaminosDeHospitalidad

La iniciativa Camins de Hospitalitat, impulsada pel sector social de la Companyia de Jesús, per promoure l’acollida de persones migrants i refugiades a Espanya a través de la campanya Hospitalidad.es, ha seguit realitzant diferents caminades durant aquests dies a diferents llocs, com a espai de trobada i com a forma de reivindicar una societat, que treballi per l’acollida i la inclusió. Aquest projecte s’inspira en la tasca del jesuïta Frans van der Lugt, que durant anys va organitzar a Síria marxes per la pau i la reconciliació.


Amb els refugiats sirians a Javier i Loiola

Les entitats de la Companyia de Jesús a la PAT de Loiola van celebrar, el cap de setmana del 9 i 10 de juny, la marxa #CaminosDeHospitalidad, amb la participació d’un centenar de joves refugiats sirians, del col·lectiu “Go Forward Europe”, residents a Alemanya i altres països d’Europa.

Dissabte, els participants van passar el matí a Pamplona i van caminar després des de Sanguesa fins al Santuari de Javier; el diumenge ho van fer des de Aizpurutxo fins al Santuari de Loiola. A Loiola van ser rebuts pel director del Santuari, Ignacio Echarte SJ, acompanyat del lehendakari Iñigo Urkullu; els alcaldes d’Azpeitia i Azkoitia, i altres autoritats. Echarte els va donar la benvinguda recordant que es trobaven en un lloc amb un fort significat per Frans van der Lugt SJ, jesuïta assassinat a Síria el 2014, a qui els sirians homenatgen amb aquestes caminades. A l’acte es va fer entrega al lehendakari del manifest amb deu demandes a les institucions, pel que es refereix  a protecció internacional per a migrants i refugiats.

La jornada es va allargar a la tarda després un multitudinari dinar als jardins del Santuari: hi va haver una trobada intercultural amb danses sirianes, poesia i actuació del grup Arimux. Tot i que el temps va permetre gaudir del sol al llarg del dia, la festa va acabar amb tots ballant sota un aiguat entre rialles i abraçades.

De Lleida a Manresa, camins d’hospitalitat al costat de joves sirians

La marxa arribava a la PAT Catalunya per culminar el recorregut ignasià entre el 12 i el 16 de juny. El grup, format per un centenar de joves, entre ells refugiats sirians que viuen ara en diferents països d’Europa, venia de caminar uns dies abans a la PAT Loiola.

Dimarts dia 12 van arribar a Lleida, on van ser acollits per la comunitat de la parròquia de Sant Ignasi de Lleida i la resta de la Plataforma Apostòlica de Lleida, en un acte celebratiu, que va tenir lloc al pati del col·legi dels Maristes.

L’endemà el grup es va traslladar a la localitat de Palau d’Anglesola, on van rebre una cordial benvinguda per part d’alumnes de l’escola d’aquest municipi, l’alcaldessa, entitats locals i un bon nombre de veïns. Des d’allà, acompanyats també per joves del col·legi Jesuïtes Lleida, van caminar fins a Verdú, poble natal de Sant Pere Claver, en el qual van poder visitar el Santuari.

Ja el dijous, partint del Santuari de Sant Pere Claver de Verdú van caminar fins a Tàrrega, on van ser rebuts pel consistori,  i d’allí es van traslladar a Montserrat amb autocar. A Montserrat van poder visitar el Monestir acompanyats per un dels monjos de la comunitat benedictina. I posteriorment, a la propera localitat de Monistrol, com havia passat ja a les diferents poblacions que els han acollit, van viure unes hores d’intercanvi cultural i festiu, amb danses i mostres de cultura popular típiques de la zona, a les que els pelegrins van correspondre també amb música i dansa pròpia de la seva cultura.

A l’últim dia de ruta van caminar de Montserrat fins a la Cova de Sant Ignasi a Manresa, on van poder conèixer la Cova, així com celebrar el final del seu pelegrinatge. L’endemà es van traslladar a Barcelona i allà van estar acollits al Casal Loiola fins al moment de tornar als seus països d’origen.

Els joves sirians han estat acompanyats per persones, que han volgut caminar al costat d’ells alguns dels trams de la ruta, alguns jesuïtes i laics/es vinculats a la Companyia de Jesús, però també veïns de les poblacions per les quals ha anat passant la caminada. Han estat moltes les institucions, empreses i associacions a les quals cal agrair la seva col·laboració, sigui cedint espais per a l’allotjament, proporcionant avituallament, o participant a les activitats culturals.

Camins De Hospitalitat a Sevilla

Més de 100 persones van sortir a caminar (en total) més de 500 quilòmetres de solidaritat aquest cap de setmana, en dues activitats organitzades per Entrecultures, Claver i la CVX a Sevilla, en el marc de la iniciativa ‘Camins d’hospitalitat’ impulsada pel Sector Social de la Companyia Jesús. Marxes similars tenen lloc durant el mes de juny a més d’una desena de ciutats d’Espanya.

Dissabte, liderada per Entreculturas, va tenir lloc activitat “Y tú, por què caminas?” Pel Parque de Mª Luisa. Va consistir en un camí dividit en 5 etapes, en cadascuna de les c Dissabte, liderada per Entrecultures, va tenir lloc activitat “I tu, per què camines?” Pel Parque de Mª Luisa. Va consistir en un camí dividit en 5 etapes, en cadascuna de les quals s’animava a aprofundir en diferents aspectes relacionats amb la migració forçada, en el que volia ser una invitació a posar-se en la pell dels qui no tenen llar, dels que fugen de la seva terra per por o desesperança; en definitiva, es tracta de posar-nos a caminar com si fóssim persones migrades.

Diumenge, promogut des de Claver, vam sortir al camp més de 60 persones, en una ruta des d’ Aracena a Los Marines, a la serra de Huelva, en una activitat de trobada i convivència de persones de diversos orígens (Perú, Bolívia, Nicaragua, Veneçuela , Paraguai, Equador, Cuba, República Dominicana, Camerun, Costa d’Ivori, Marroc, Algèria, Espanya …) i llocs de participació (Casa Mambré, Xarxa de famílies Mambré, Berakah, CVX, Transformadores, Asociación de empleadas del hogar de Sevilla, Raymi Llacta, Así es mi Perú).

Pujada a Serra Grossa a Alacant per l’Hospitalitat

Desenes de persones van participar el passat divendres 15 de juny a la iniciativa #CaminosDeHospitalidad a Alacant, en suport a les persones migrants i refugiades. La marxa va partir del Col·legi Immaculada Jesuïtes i va acabar al cim de Serra Grossa, on es va compartir el berenar, l’oració i un intercanvi d’experiències.

La iniciativa va ser promoguda per les entitats jesuïtes d’Alacant que participen en la campanya Hospitalidad.es, en col·laboració amb la Xarxa intraeclesial Migrants amb Drets.

Caminada a Granada

En el marc de la campanya llançada per Hospitalitat la delegació d’Entreculturas de Granada va caminar el passat diumenge 17 de juny al parc Natural de Huétor Santillán al costat d’altres 75 persones. A la caminada va sonar fort que Granada és hospitalària amb les persones migrants i refugiades i que tots caminem com a germans.

La iniciativa va ser en col·laboració amb la fundació Escuela de Solidaritat i CVX de Granada.

El Camí de Sant Jaume es converteix en un “Camí de Hospitalitat” al seu pas per Rabé de las Calzadas (Burgos)

Avui, dimarts 19 de juny de 2018, l’equip de voluntariat jove de la delegació d’Entreculturas-Burgos ha donat una roda de premsa per presentar la campanya “Caminos de Hospitalidad” a Burgos juntament amb Atalaya Intercultural i amb l’alcalde de Rabé de las Calzadas.

A la roda de premsa van intervenir: Lorena Andrés (voluntària jove i responsable d’educació d’Entreculturas-Burgos), Ramon Fresneda sj (president d’ Atalaya Intercultural) i Rafael Pampliega (alcalde de Rabé de las Calzadas) i Pablo Redondo (tècnic regional de Ciudadania de Entreculturas).

A Burgos, en lloc de fer una marxa, hem volgut fer del camí més important d’Espanya -el Camino de Santiago: un camí de Hospitalitat al seu pas per Rabé de las Calzadas (Burgos). Avui 19 de juny a la tarda s’aprovarà en el ple de l’Ajuntament de Rabé de las Calzadas la col·locació de sis cartells de la campanya Caminos de Hospitalidad amb un codi QR que enllaça els continguts de la campanya. Els cartells s’han imprès en un format de senyal de trànsit per col·locar-se en diferents punts del terme de municipal de Rabé de las Calzadas: en un fanal a l’entrada del poble, a l’alberg, a l’hostal, a la casa consistorial, sota d’un senyal de trànsit i en un fanal a la sortida del poble.