​S​egon any de Hospitalidad.​es​

DESCARREGA AQUÍ LA MEMÒRIA 2017 DE HOSPITALITAT.CAT

 

El recentment acabat 2017 ha estat el segon any de camí de Hospitalidad.es. Aquesta campanya és una iniciativa de la Província Jesuïta d’Espanya, impulsada pel seu Sector Social, i recolzada localment també pels àmbits educatius, universitaris i pastorals de la Companyia de Jesús. Hospitalidad.es assumeix quatre esferes d’acció: acollida, cooperació internacional, sensibilització i incidència. Des de l’experiència de les obres jesuïtes en aquests àmbits, hem continuat treballant en aquest segon període per cobrir els espais i buits deixats pel sistema oficial d’acollida a persones refugiades, acompanyant a les persones migrants que arriben a les nostres ciutats, treballant sobre el terreny pel desenvolupament de països d’origen, i realitzant accions de sensibilització per conscienciar i influir en l’opinió pública i l’esfera política.

La situació de les persones refugiades al nostre país, a Europa i al món, segueix suposant una crida a les nostres consciències i un repte a la nostra acció. Al nostre país segueixen arribant persones que sol·liciten proteccióinternacional, fugint d’entorns violents, amb llargues demores a l’espera de la resolució dels seus processos d’asil, amb perfils diversos, però igualment vulnerables. Les quotes de la UE de re-ubicació i re-assentament només es van complir el 14%, quan va expirar el termini al setembre. Això ens fa pensar que Espanya no és país per a refugiats, ni en vol ser. De la mateixa manera, aquelles persones migrants, que arriben a les nostres costes, són rebudes amb els braços tancats, com recentment hem pogut constatar amb casos com el d’Archidona. A més, hi ha moltes persones que ja porten dos anys o més a Espanya i, o bé han exhaurit les ajudes del sistema oficial, i continuen en situació de risc d’exclusió, o bé han trobat dificultats en els seus processos d’inclusió sociocomunitària. Per tot això, la nostra tasca des d’ Hospitalidad.es continua sent necessària.

Els recursos d’acollida s’han ampliat i noves comunitats s’han constituït a les PAL, on es van iniciar projectes en Hospitalidad.es. Cada vegada més gent es suma a acollir i acompanyar persones refugiades. Les xifres de persones acollides i acompanyades s’han ampliat respecte a 2016. 81 persones han estat acollides i 1.200 han estat acompanyades, de fins a 35 nacionalitats diferents. També han crescut els esdeveniments d’incidència i sensibilització pública: 160 actes a 40 ciutats espanyoles; i continua la tasca d’acompanyament i servei a les persones refugiades i desplaçades a l’Àfrica, Europa i Orient Mitjà.

Volem agrair enormement a totes aquelles persones, que s’han involucrat en les activitats de sensibilització i processos d’acollida desenvolupats per Hospitalidad.es en totes les obres de totes les PAL i PAT de la Província d’Espanya. Els actes de #YoTiendoPuentes del mes de maig al costat del tancament de la recollida de signatures de #YoSoyTierraDeAcogida van tenir un gran seguiment gràcies a la capacitat de mobilització de tots i totes. Vam poder fer-nos veure i sentir, i llançar el missatge que el nostre esperit és construir ponts, que ens uneixin, com a persones que som, vivint en una mateixa terra d’acollida. I seguirem sent Hospitalitat en 2018 defensant els drets de les persones migrants i refugiades.