SJM celebra Vigílies en solidaritat amb les persones tancades als CIE

El passat cap de setmana diverses entitats de la xarxa del Servei Jesuïta a Migrants (SJM) han organitzat i participat a les ja tradicionals vigílies de pregària per a denunciar l’existència dels CIE (Centres d’Internament d’Estrangers) i visibilitzar-lo a les persones migrants que són injustament tancades en aquests centres. Les ciutats de Sevilla, Madrid i Barcelona han celebrat aquests actes de denúncia, sensibilització i solidaritat, en què han participat l’AssociaciónClaver, Pueblos Unidos i la Fundació MigraStudium.

El divendres 17 de gener, a les 18 hores en la Plaza Nueva de Sevilla, unes 70 persones van celebrar un Cercle de Silenci en homenatge a les persones migrants internades en CIE, amb el lema ‘Per a què aquests murs? Retornem l’esperança ‘. Organitzada per la Delegación Diocesana de Migraciones de Sevilla i l’Associación Claver-SJM, nombroses organitzacions d’Església que treballen amb les persones migrants van participar a l’acte. Es van llegir testimonis reals de situacions d’internament, de sofriment personal davant la injustícia dels CIE.

A Madrid, la Vetlla de Pregària va tenir lloc el dissabte 18 a les 12.00. Organitzada pel Centro Pueblos Unidos  de la Fundación San Joan del Castillo, i amb el suport de les entitats que pertanyen a les xarxes #MigrantesConDerechos i la Mesa de Hospitalidad de l’Arxidiòcesi de Madrid, va congregar al voltant de 140 persones en la Plaza del Metro de Aluche a Madrid, molt a prop de l’emplaçament del CIE. A l’acte van participar algunes de les persones migrants acompanyades per Pueblos Unidos que han passat per aquests centres d’internament, així com algunes organitzacions socials d’Església que treballen amb aquest col·lectiu.

Després de l’obertura de l’acte, amb el lema de ‘Més Hospitalitat, Menys Hostilitat’, a càrrec de el director de Pobles Units Iván Lendrino, van participar amb la seva reflexió particular Jose L. Segòvia, Vicari de la Pastoral Social i Innovació de Madrid i capellà al CIE; Javier Baeza, rector de Sant Carles Borromeu a Vallecas; i José Luis Pinilla, secretari de la Comissió Episcopal de Migracions de la Conferència Episcopal Espanyola, entre altres persones. Un acte de reflexió i pregària, i homenatge a les persones migrants internes amb espelmes, música i oracions van tancar la jornada de solidaritat.

Finalment, el dissabte 18 a les 18.00 hores, la Fundació Migra Studium va congregar més de 250 persones a la porta de CIE de Zona Franca de Barcelona per celebrar la ja tradicional Vetlla de Pregària interreligiosa amb el lema’No esteu sols, Prou Hostilitat ‘. 45 organitzacions molt diverses, com Cristianisme i Justícia, Càritas, diverses de les delegacions diocesanes, SOS Racisme, Fundació Pere Tarrés, i Consell Islàmic de Catalunya o Acció Catòlica Obrera, es van adherir a la convocatòria de la vigília.

Durant l’acte es van poder escoltar lectures sagrades del cristianisme, el judaisme i l’Islam, que conviden a rebutjar l’hostilitat cap a les persones migrants, així com testimonis de persones que han acollit, que promouen i practiquen l’Hospitalitat. Mentre quatre músics acompanyaven la pregària, l’artista Ignasi Flors va recollir en un mural de 6 × 2 metres pintat a la porta de l’CIE el crit unànime dels assistents i de la societat civil: volem Hospitalitat. Alguns testimonis reals de persones tancades després de més de 20 anys vivint a Barcelona, històries de sofriment, d’incredulitat, d’incertesa i injustícia, de drets vulnerats, van ser llegides i meditades. Els noms de les 11 persones mortes, des que existeixen els CIE, van ser llegits com a tancament de l’acte per part de Pau Vidal sj, responsable de el projecte CIE a Migra Studium; Carmen Juares, activista antiracista i feminista fundadora de l’Associació de Dones Migrants Diverses; i Buha Mahfud, jurista de Centre Iridia de Defensa de Drets Humans i Civils.

Tres vigílies en tres ciutats amb un sol missatge únic, pel tancament dels CIE:”Ni silenci ni indiferència, volem Hospitalitat, ja n’hi ha prou d’ Hostilitat amb les persones migrants”.

Signatura aquí per donar suport a la petició de tancament dels CIE