Solidaritat amb el poble veneçolà

Entrecultures ha participat, el passat 28 i 29 d’octubre, a la primera Conferència Internacional de Solidaritat amb la migració veneçolana i els països que els acullen, convocada per la Unió Europea, l’Alt Comissionat de Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) i l’Organització Internacional per a les Migracions (OIM) i celebrada a Brussel·les.

La comunitat internacional va estar representada a la Conferència amb l’assistència de 500 persones en nom dels governs llatinoamericans, diversos estats membres de la Unió Europea, els Estats Units i altres països donants, el Parlament Europeu, els bancs de desenvolupament i altres institucions financeres internacionals, agències de Nacions Unides, fundacions i ONG, l’Església i empreses, entre altres. El seu objectiu era fer visible la gravetat de la situació, explicant clarament què passa, i per què cal incrementar urgentment l’ajuda internacional.

La crisi de Veneçuela ha provocat el major desplaçament de persones a Llatinoamèrica a la seva història recent, i les seves xifres representen ja la segona crisi migratòria del món. 4,5 milions de persones veneçolanes han abandonat el país en els últims anys,però, a més, s’estima que la xifra augmenti a 6,5 milions a finals de 2020. Les xifres de migrants i refugiats no paren de créixer, i els que surten de el país ho fan en situacions cada vegada més precàries.

El 82% dels migrants i refugiats veneçolans s’estan quedant en els països de la regió, que són al seu torn països amb economies fràgils i receptors ells mateixos d’ajuda internacional. Tots aquests països van esmentar la necessitat urgent de comptar amb mitjans per escolaritzar milers de nens, la necessitat d’incorporar els joves als sistemes nacionals de formació tècnica, o les dificultats per accelerar la convalidació de títols i col·legiacions. Al costat de l’atenció humanitària, tots els països llatinoamericans tenen posada la mirada en la integració, i compten que la població veneçolana ha arribat per quedar-se.

Entrecultures va ser convidada a la Conferència pel treball humanitari que estem desenvolupant a la regió en associació amb el Servei Jesuïta a Refugiats (JRS) i Fe i Alegria. Junts amb altres ONG, Entrecultures ha aportat per a un posicionament conjunt sobre els aspectes més importants observats per millorar la resposta humanitària.

 

AQUÍ POTS LLEGIR EL COMUNICAT CONJUNT D’ONG AL QUE HA PARTICIPAT ENTRECULTURES

MÉS INFORMACIÓ SOBRE LA CONFERÈNCIA