Vè Aniversari de la Tragèdia de Tarajal

El dimecres 6 de febrer s’han complert cinc anys d’una de les majors tragèdies succeïdes a les fronteres espanyoles. 15 persones perdien la vida a la platja de Tarajal, Ceuta, enmig d’una actuació policial qüestionada, amb trets de pilotes de goma i un sense auxili a les persones migrants que intentaven arribar nedant a la costa de Ceuta.

Després de tancar la causa judicial, l’Audiència Provincial de Cadis va ordenar la reobertura del cas per aclarir en quines condicions van morir aquestes 15 persones, i si van existir delictes per part de les forces de seguretat, esgrimint la falta d’intenció per escoltar testimonis de la tragèdia. Des d’aquell fatídic 6 d’febrer de 2014, nombroses organitzacions estan acompanyant familiars de les víctimes i els supervivents, que encara avui, un lustre després, segueixenlluitant per tenir justícia, aconseguir la veritat i obtenir la reparació. L’homenatge que cada any es fa en aquestes dates a les persones, que moren a les fronteres és la millor manera de no oblidar i de donar-los la dignitat que aquell dia se’ls va arrabassar de cop.

Aquest cop, una protesta davant del Ministerio del Interior, al passeig de la Castellana de Madrid, va aglutinar a unes 150 persones per reclamar de nou unes polítiques migratòries que respectin els drets humans, i per honrar la memòria de les mortes en aquella tragèdia. Convocada per diverses organitzacions, entre les quals hi havia la Coordinadora de Barris, la Xarxa Solidària d’Acollida o la Xarxa Interlavapiés, es van llegir testimonis de les pròpies persones supervivents o que han passat per aquestes vivències, es van escoltar àudios reals d’aquell dia, es van recitar poesies i es van expressar les principals reivindicacions en un manifest conjunt.