XVI Reunió Anual del RJM CANA a Mèxic

“Els migrants no van trencar la llei, la llei els va trencar a ells”. Així resumia fa uns dies una portaveu de la Xarxa Jesuïta amb Migrants d’Amèrica Central i Amèrica del Nord (RJM CANA) el sentir col·lectiu en la roda de premsa celebrada a la Universitat Iberoamericana de Mèxic el passat 11 d’octubre, en motiu de la XVI Reunió Anual de la Xarxa.

La RJM CANA agrupa organitzacions jesuïtes -i d’altres properes a la Companyia- de Centreamèrica, Mèxic, Estats Units i Canadà que treballen en migracions, i el seu objectiu és connectar aquestes obres i enfortir amb això el servei a les persones migrants i refugiades. La RJM CANA protegeix els drets humans i la dignitat de les persones en situació de mobilitat humana i de les seves famílies mitjançant l’acompanyament i l’atenció directa, la investigació i la incidència política i social.

 

mexicomigrantes1

Migrant a la zona de Bojay, Méxic. / FOTO: Monteserín Fotografía

 

Anualment, les obres integrades a la Xarxa es reuneixen per analitzar l’evolució dels fluxos migratoris i les necessitats dels migrants, així com per buscar formes de resposta més col·laboratives i efectives. Aquest any, Mèxic ha estat seu de la XVI Reunió Anual, en la qual, per part d’Entrecultures, hi han participat Gemma López Poveda, i Cristina Manzanedo; així com Jaime Pons, per part d’SJM-Espanya, i Txaro Hernández i Leire Morquecho, per part d’ALBOAN.

A la reunió s’han denunciat els murs invisibles a Centreamèrica, Mèxic i EUA. Murs dels quals ningú parla, murs que no es poden escalar tan fàcilment, murs que vulneren la dignitat humana i violen sistemàticament els drets humans de les persones migrants i refugiades en els països d’origen, trànsit i destí. Davant d’aquests murs, la Xarxa Jesuïta amb Migrants d’Amèrica Central i Amèrica del Nord planteja cinc reptes:

  1. Ens hem deixat hipnotitzar amb la idea del mur físic que construirà Donald Trump i cal veure-hi més enllà, veure també els murs de Mèxic i Amèrica Central, i exigir responsabilitats als Estats.
  2. Participació activa de la societat civil per incidir en les negociacions governamentals sobre els pactes globals de migració i refugi que ja s’estan desenvolupant i continuaran al llarg de 2018 i que seran aprovats en l’Assemblea General de Nacions Unides a finals d’any.
  3. Afirmar que, davant l’absència i debilitat dels Estats, la societat civil organitzada al llarg dels països centreamericans i de Mèxic, és qui basteix ponts d’hospitalitat i protecció a les persones migrants i refugiades.
  4. L’aposta de la ciutadania ha de ser l’HOSPITALITAT i el tenir cura de la vida, les mostres de resistència davant un sistema legal, social i econòmic injust i l’acció col·lectiva. En aquest sentit, criden a multiplicar accions com l’atenció humanitària en els albergs i l’acompanyament integral de les persones migrants. És també molt positiva la resistència de les Ciutats Santuari als EUA, les accions d’Autoritats locals i d’alguns Congressistes que s’oposen als Estats Units a les mesures anti-immigratòries del Govern.
  5. Els migrants seguiran trencant murs a la recerca d’una vida digna i segura. Volem una societat en què migrar no sigui il·legal. Volem unes polítiques públiques que garanteixin els drets. I cridem a reconèixer l’aportació significativa que les persones migrants realitzen a les nostres societats.
 mexicomigrantes2
FOTO: Monteserín Fotografía
“Aquests dies hem estat testimonis de la força i l’ingent treball internacional en xarxa per part dels nostres socis i germans llatinoamericans al servei de migrants i refugiats transitant per la regió centreamericana cap al Nord”, afirma Cristina Manzanedo. “Estem agraïts als dies compartits a CANA. Ha estat un espai de molt aprenentatge i de sentir la missió compartida. El treball de la xarxa és impressionant, amatents als canvis en aquest context per acompanyar i defensar de la millor manera possible a les persones migrants i refugiades en els seus projectes migratoris. Estem il·lusionats amb els projectes compartits que comencen a consolidar-se a banda i banda de l’Atlàntic, per exemple: entre les diferents campanyes per l’Hospitalitat o la xarxa d’atenció de CANA en què SJM Espanya també hi participa”, assenyala Jaime Pons. “Em sento orgullosa de la feina d’Entrecultures, animada a comprometre’ns més, i motivada a treballar per les causes justes de les persones migrants i sol·licitants d’asil”, explica Gemma, “però també pel dret a la no mobilitat: a treballar per a que les persones tinguin una vida digna i en pau als seus països, motivada a abordar al costat de les nostres institucions amigues i aliades, les causes que forcen la mobilitat.”