Sumo el
meu Camí…

Foto © Sergi Cámara
Un any més, no podem oblidar-nos de les persones refugiades que, fins i tot enmig de la pandèmia, no han pogut deixar de caminar. Aquest any tornem a sumar els nostres camins de solidaritat, d’acollida i d’inclusió.

#SumoElMeuCamí

Són molts els camins que les persones migrants i refugiades continuen veient-se obligades a emprendre. Fins i tot en el context de crisi sanitària que vivim, que no ha fet sols incrementar la seva vulnerabilitat, sinó que segueixen havent de desplaçar-se i arriscant-se inclús a poder perdre la vida durant el trajecte. Molts dels camins que demostren aquesta realitat els trobem en els nostres propis llindars: els Alps, Canàries i la Frontera Sud són algunes de les fronteres d’Europa que ens fan mal i ens interpel·len. Del’1 al 20 de juny (Dia Internacional de les Persones Refugiades) tornem a caminar, mantenint totes les mesures de seguretat, per seguir posant-nos al seu lloc i reclamar, un any més, una Europa d’HOSPITALITAT i defensora dels Drets Humans.

El seu camí segueix sent el nostre camí. ¿Sumes el teu?

De la mà del fotoperiodista Sergi Cámara, aquest hivern hem estat testimonis de la recerca incessant de noves rutes que les persones desplaçades es veuen obligades a emprendre. Als Alps, a la frontera entre Itàlia i França, centenars de persones i famílies refugiades arrisquen tot el que tenen en la seva fugida de conflictes com els de Síria o l’Afganistan. Una ruta menys coneguda però igualment d’extrema duresa.

Fotos © Sergi Cámara

En els últims mesos la realitat de la ruta migratòria a Canàries ens ha dolgut especialment. A través dels ulls del fotoperiodista Javier Bauluz hem pogut seguir el dia a dia d’aquesta frontera on la vida i la mort estan en joc davant l’incompliment dels drets humans de les persones migrants i refugiades que arriben a les nostres costes.

Fotos © Javier Bauluz

La Delegació Diocesana de Migracions de Tànger (DDM) segueix promovent la solidaritat amb la població en trànsit de la nostra Frontera Sud, oferint ajuda humanitària i treballant per la seva protecció i el respecte dels seus drets durant la pandèmia. A més, en els últims mesos han posat en marxa una plataforma digital anomenada RefAid. Es tracta d’una aplicació mòbil disponible en diversos idiomes que proporciona a les persones en trànsit informació sobre els serveis de les organitzacions humanitàries.

Fotos © DDM NADOR y CHRISTOPH JORDA

Aquests camins s’estenen en els nostres entorns més propers. Som testimonis dia a dia del rebuig i l’exclusió que sovint es viuen als nostres pobles, barris i ciutats però, al mateix temps, ens inunda d’esperança el treball de tantes persones que volen ser terra d’acollida. Un exemple d’això són els projectes d’Hospitalitat de la Xarxa Mimbre, del SJM-Espanya i de les ONG de cooperació Alboan i Entrecultures que, com a part del Sector Social de la Companyia de Jesús, duen a terme per acompanyar a les poblacions refugiades.

Fotos © Kristóf Hölvényi Entreculturas JRS / Alboan JRS / Red Mimbre JRS / SJM España / Sergi Cámara

Les nostres Propostes

Calen mesures que garanteixin els drets humans i la inclusió de les persones desplaçades forçosament. Per això, ens unim a un Pacte per a l’hospitalitat i la inclusió, i expressem 10 demandes a les i als representants polítics europeus.

Col·labora amb Hospitalitat

Amb una petita aportació pots col·laborar amb la xarxa Hospitalidad i ajudar-nos a seguir incidint i sensibilitzant per aconseguir unes polítiques justes i seguir oferint acompanyament i acollida, tant en els països d’origen com en els de trànsit i arribada a Espanya.

Suma el teu Camí i comparteix-lo

1) Suma’t a caminar entre l’1 i el 20 de juny. Pot ser una caminada urbana a la teva ciutat, senderisme pel camp, un passeig per la platja … On tu vulguis. Cada quilòmetre compte.

2) Et proposem que et descarreguis el manifest per fer una lectura al final del vostre camí o per compartir el seu contingut amb noves persones que vulguin sumar-s’hi.

3) Fes una foto del teu camí i comparteix-la a les xarxes socials amb el hashtag #SumoElMeuCamí. Amb cada fotografia, cada missatge, construïm més Hospitalitat.

Gràcies per compartir-ho!

Foto © Sergi Cámara
Asturias 2018
Galicia 2018
Loiola 2018
Sevilla 2018
Córdoba 2019
Galicia 2019
Madrid 2019
Loiola 2019
Valencia 2019
Valladolid 2019
Madrid 2020
Nador 2020